Kategoriarkiv: I haven

Sensommer

Sensommer

Der er så megen skønhed i den danske sensommer. Jeg er vild med den måde hortensiaen ændrer farverne fra lysende rød , blå eller hvid til grønlige toner. Og selvom det er et tegn på lukketid i haven, så er det også en tid, hvor der høstes.

Sensomme

Hindbærrene giver stadig, så både de og nu også brombærrene plukker jeg af hver dag og lægger bærrene i fryseren.

I går var også den tidligste nøddebusk klar til høst. Det er jo vigtigt at komme før egernet til de nederste grene, som jeg kan nå. Så må de, der er god til at klatre, tage de øverste. I år skal høsten lægges i det renoverede kølige rum sammen med anden høst fra køkkenhaven. Der kan musene vist ikke snuppe mit guld, som de gjorde sidste år.

Sensommer

En anden slags have

En anden slags have

 

I går var jeg til fødselsdagbrunch hos fantastiske mennesker, som bor i fantastiske omgivelser. Jeg er vild med deres stil, og den passer så godt til dem. Den kan bedst beskrives som shabby chic, og selvom alt ser tilfældigt ud, så ved jeg, at intet er overladt til tilfældighederne.

En anden slags have

 

Haven er så smuk, gammel og tæt, høj og med mange franske indslag. Jeg har prøvet at gøre noget af det, som udleves så gennemført i denne have. Har ladet en rose vokse vildt op i træerne, men det så bare rodet ud i min have. Her er det charmerende og yndigt, når drivhuset og pavillonen er overgroet, og man skal ind i dette vildnis for at se perlerne.

En anden slags have

Jeg er så tiltrukket af denne form for have, men får knopper, hvis ikke alt står skarpt og snorlige i min egen have.

Men for pokker en oplevelse det var igen at gå på opdagelse i denne skønne have, hvor intet står snorlige.

En anden slags have

Iris kan være hårdt arbejde

Iris kan være hårdt arbejdeJeg er slidt i dag! I sidste uge aftalte ældste barnebarn og jeg at gå efter hendes ide: de meget tætstående iris skal væk fra deres bed, der skal flyttes lidt om, og så skal der plantes hvide lavendler.

Det var nu lettere aftalt end gjort. Jeg forsøgte, men kunne ikke så meget som stikke min fine damespade i de tætpakkede iris. Jeg forsøgte ad flere omgange, men måtte give op.

I går prøvede jeg så igen, denne gang efter et regnvejr, som jeg håbede havde gjort jorden løsere, og med den meget gamle græskantstikker, som jeg ellers bruger til at hakke dræbersnegle med.  Skulle andre komme i samme situation, kan jeg anbefale at inddele det tætpakkede rodnet op i firkanter med en kanthakker. Så kan de løsnes med en spade, og firkanten kan løftes ved at holde i den grønne top.

Iris kan være hårdt arbejdeFøj, det var et hårdt arbejde, men heldigvis gik jeg ikke ned på udstyr, så jeg kunne køre affaldet væk med minilæsseren. Det lettede opgaven. To og et halvt læs blev det til.

Iris kan være hårdt arbejde

Jeg forsøgte også at komme snerlerne til livs, som jeg gjorde det for 15 år siden, da jeg renoverede bedste. Men de er genstridige. Jeg glæder mig til at komme videre med det lille stykke jord.

Iris kan være hårdt arbejde

Grøntsagshøst inden regnen

Grøntsagshøst i den regnen

Ældste barnebarn tilbringer sin sidste ferieuge her, og hun elsker ligesom sine brødre at hjælpe til. Hun har før hjulpet med løghøsten, så hun er en garvet børnearbejder. Vi havde lidt travlt på grund af den annoncerede regn. Rødløgene var taget op til foreløbig tørring et par dage før, så de var klar til at køre væk og lægge i kasser. Det gik fint.

Grøntsagstærter inden regnen

Kartoflerne skulle også graves op og lægges mørkt og koldt. Det er mange år siden, jeg har gjort det, fordi jeg har været så sent på den, at der var gået orm i dem. Vejret var perfekt til det, med den varme vi havde i går. Og jorden, som var gennemgravet, var i år ikke som cement, men dejlig at grave i. Så med en god hjælper gik det som en leg.

Nu er det så spændende, hvor længe vi har kartofler til, og hvordan det går med opbevaringen. Rødløg dyrker og høster jeg hvert år i en sådan mængde, at jeg ikke har behov for at købe løg i årets løb.

Aktiv dag i køkkenet

Aktiv dag i køkkenet

Aktiv dag i køkkenet i går, naturligvis efter en aktiv dag i køkkenhaven og omgivende natur. Det hænger sammen for øjeblikket.

Aktiv dag i køkkenetDer er så meget frugt nu, og jeg plukker ribs og solstik og laver gele af begge dele. Jeg leger også med lidt valnødder, noget nyt og spændende, jeg tester valnøddesnaps, som har år på bagen, og smager det til. Og jeg bager brød, for friskbagt brød hører sig til test af nyt sylt.

Aktiv dag i køkkenetDen gamle ruhår og plejehunden #verdensbedstesputnik er med, når der plukkes i kurve og baljer, og gæsten elsker frugt. Det tror man ikke lige om en lille muskelhund, men der smaskes højlydt omkring mig i solstik- og hindbærbuske.

Hindbærrene er Autumn Bliss, så de bliver ved med at give frugt indtil frosten, og snart starter brombærrene. Det er en travl tid!

Aktiv dag i køkkenetHænderne blev ømme og misfarvede i går, og i dag må blive en dag med mindre håndarbejde.

Glæde over haven midt i angrebet

imageNu skete det, som jeg har frygtet de seneste 6 år. Dræbersneglen er nået til min have.

For ca 6 år siden besøgte jeg naboen med ældste barnebarn. Hun ville ikke gå på græsset, fordi der var så mange dræbersnegle.  Og de var alle vegne, hang på jordbær- og kartoffelplanterne, og de lå overalt på græsset. Det var så klamt.

I mellemtiden har jeg fulgt deres trampen over mark og eng, ad markveje, og nu angriber de min have. Første dag var der to, der gik nogle dage, så kunne jeg tage syv, og i dag har jeg så hakket 24 over.

imageJeg havde sådan håbet, at vores mange vinbjergsnegle, som igen lægger æg i stien i køkkenhaven, kunne holde dræbersneglene ned, men de har brug for min hjælp. Så jeg går tur i haven udstyret med en gammel kontakter, som ikke er god til det oprindelige formål, og den bruger jeg til at afslutte dræbersneglenes ødelæggelse.

imageMen jeg husker stadig på at glæde mig over skønheden, som haven giver. Koreakornellerne er afblomstrede, men det er ikke længe siden de begge strålede.

Hvide bede i haven

Hvide bede i haven

Jeg holder meget af mine hvide bede i haven. Hvidt er ikke bare hvidt, og når man i områder kombinerer forskellige hvide nuancer, der blomstrer samtidigt eller afløser hinandens blomstring, så synes jeg, det er smukt.

Hvide bede i haven

I min have er der forskellige områder af begge typer, og så er det vigtigt efterhånden at soignere, så der ikke som ovenfor står store brune koste, som tidligere var hvide. De skal klippes af, så bedet fortsat ser pænt ud.

Hvide bede i haven

 

Et andet sted er der hvide klatrende roser sammen med buskroser. De klatrende har selskab af en blå clematis, Prince Charles. De hvide metalsøjlen passer fint ind, og inden længe springer De hvide palmeliljer ud i området.

Bunddække

Bunddække

Bunddække i havens bede, ja eller nej? Det er næsten en religion, og her i haven er vi delte.

Bunddække er dejligt frodigt i haven, men det er også en pestilens. Ukrudt gemmer sig i det, for ukrudtet holdes ikke nede af bunddækket, og har man dræbersnegle i haven, så har de noget at gemme sig i.

Mit yndlingsbunddække er børnebørnsvenligt; børnebørnene elsker mine svenske skovjordbær, smultron, som dækker bunden i bedet med de hvide Fairy roser.  Og lige nu er det smultrontid!

Bunddække

Når bunddækket står så smukt, og smager så dejligt, tager jeg det ikke så tungt, at der skal hives snerler og andet irriterende ukrudt op med jævne mellemrum.

Rosenglæde

Rosenglæde

Før vi flyttede på landet havde jeg to forskellige parcelhushaver. Her var køkkenhave og prydhave. Masser af stauder og frugtbuske – og roser. Ganske få roser som jeg var rædselsslagen for at klippe forkert på et forkert tidspunkt. Dem overlod jeg derfor til min mand.

Rosenglæde

Men det er pudsigt, som man kan udvikle sig også i haveregi. Nu har jeg ca 100 roser i haven, og dem klipper og gøder jeg helt efter gehør. Det sjove er, at det er næsten lige meget, hvad jeg gør ved dem, så blomstrer de hvert år overdådigt.

Rosenglæde

Jeg har dog erfaret, at gødning er vigtig, og det er vigtigt at have den rigtige jord, og har der stået roser før, skal jorden udskiftes. Midt på plænen lavede jeg, da vi kom til gården, et stort rundt bed ved flagstangen. Der blev plantet mørkerøde Ingrid Bergmann roser med lavendler rundt om som hæk. Roserne gik ud, og jeg skiftede dem flere gange. Jeg fandt ud af ved at tale med nogle af de gamle i området, at der tidligere havde været et bed med roser. Da jeg skiftede jorden, hjalp det.

Rosenglæde

Mit runde opsamlingsbed med roser i mange forskellige farver er anlagt, hvor der tidligere var et hønsehus på størrelse med et parcelhus. Det har været utroligt svært at plante i den jord på grund af mange sten. Det er dog lykkedes at grave stort og dybt nok til at kunne lave et hul med rosenjord til hver plante.

RosenglædeDet er utroligt, at et goldt og grimt område i dag er et smukt område med roser omkranset af bøgepur blot ved hårdt arbejde. Så er det så let at forvandle rosenskræk til rosenglæde.

Rosenglæde

Naturhistorie for begyndere

Naturhistorie for begyndere

Det er ikke let at forklare små børnebørn, at en jagthund også jager på egen hånd, hvis muligt. Man skal jo selv kunne forstå det for at kunne forklare det. Men for nogen tid siden blev jeg hidkaldt i haven af frustrede børnestemmer. De to mindste kaldte, den ældste fik fuglereden med ungerne fra den gamle uldne jagthund. Men de tre fugleunger havde ikke klaret at blive hevet ud af hækken af en stor hundemund.

Naturhistorie for begyndere

 

Børnebørnenes tanker om optrinet, moderen, der nu savnede fuglebørnene, som ikke kunne finde dem, væltede ud af af dem, og der blev snakket en del om hundens instinkter. Den ældste fik lukket sagen på en menneskelig måde, der blev gravet, skrevet, og pyntet.

Da de små kom igen i går, fandt vi under træet, hvor de havde begravet de tre fugleunger, ugleungernes efterladenskaber. Det har vist sig, at de også er lidt rodede i deres omgang med andre væsener. En muldvarp uden hoved og halvt pelset samt en intakt fugleunge. Flere klatter uglegylp, der kunne inspiceres, lå der også. Når man bor på landet er farmor også naturvejleder på overarbejde.

Naturhistorie for begyndere