Kategoriarkiv: I naturen

En sprød efterårsmorgen

Sprød efterårsmorgen

Jeg holder uendeligt meget af en sprød efterårsmorgen som i dag. Lyset er helt specielt og falder smukt afhængigt af retning, buske og træer.

Sprød efterårsmorgen

Nattens fugt hænger overalt, indtil solen får den til at fordampe, det er smukt.

Sprød efterårsmorgen

I går blev morgenturen lidt anderledes, idet vi på matriklen fik besøg fra oven. Jeg opdagede den før hundene, efter at have forsøgt at lokalisere lyden og finde ud af, hvorfra lyden kom. Det var ikke en nabo, der var tidligt på skovarbejde, men derimod en hissen fra en ballon. Som forventet fik begge hunde hysteriske anfald, de kan ikke fordrage luftballoner.

Sprød efterårsmorgen

Vi fulgte den i nogen tid, indtil den endte med at lande på hjørnet af marken ved vejen. Det var en ung kvinde, der var på morgentur. Det var spændende for en gangs skyld at se nærmere på en luftballon.

Sprød efterårsmorgen

Aktiv dag i køkkenet

Aktiv dag i køkkenet

Aktiv dag i køkkenet i går, naturligvis efter en aktiv dag i køkkenhaven og omgivende natur. Det hænger sammen for øjeblikket.

Aktiv dag i køkkenetDer er så meget frugt nu, og jeg plukker ribs og solstik og laver gele af begge dele. Jeg leger også med lidt valnødder, noget nyt og spændende, jeg tester valnøddesnaps, som har år på bagen, og smager det til. Og jeg bager brød, for friskbagt brød hører sig til test af nyt sylt.

Aktiv dag i køkkenetDen gamle ruhår og plejehunden #verdensbedstesputnik er med, når der plukkes i kurve og baljer, og gæsten elsker frugt. Det tror man ikke lige om en lille muskelhund, men der smaskes højlydt omkring mig i solstik- og hindbærbuske.

Hindbærrene er Autumn Bliss, så de bliver ved med at give frugt indtil frosten, og snart starter brombærrene. Det er en travl tid!

Aktiv dag i køkkenetHænderne blev ømme og misfarvede i går, og i dag må blive en dag med mindre håndarbejde.

Naturhistorie for begyndere

Naturhistorie for begyndere

Det er ikke let at forklare små børnebørn, at en jagthund også jager på egen hånd, hvis muligt. Man skal jo selv kunne forstå det for at kunne forklare det. Men for nogen tid siden blev jeg hidkaldt i haven af frustrede børnestemmer. De to mindste kaldte, den ældste fik fuglereden med ungerne fra den gamle uldne jagthund. Men de tre fugleunger havde ikke klaret at blive hevet ud af hækken af en stor hundemund.

Naturhistorie for begyndere

 

Børnebørnenes tanker om optrinet, moderen, der nu savnede fuglebørnene, som ikke kunne finde dem, væltede ud af af dem, og der blev snakket en del om hundens instinkter. Den ældste fik lukket sagen på en menneskelig måde, der blev gravet, skrevet, og pyntet.

Da de små kom igen i går, fandt vi under træet, hvor de havde begravet de tre fugleunger, ugleungernes efterladenskaber. Det har vist sig, at de også er lidt rodede i deres omgang med andre væsener. En muldvarp uden hoved og halvt pelset samt en intakt fugleunge. Flere klatter uglegylp, der kunne inspiceres, lå der også. Når man bor på landet er farmor også naturvejleder på overarbejde.

Naturhistorie for begyndere

Hygge i eget selskab

Hygge i eget selskabForleden skrev jeg:

Jeg sidder langt, langt ude i bushen i Sydafrika. Jeg er helt alene her i denne bush camp, der er flere timer, til der kommer andre.

Det stormer, og det er vildt hyggeligt, for solen skinner, himlen er blå. Jeg har været ude at gå en tur, har fået sol og blæst i ansigtet. Jeg havde alt for meget tøj på, drillet af den manglende kulde, vi normalt forbinder med denne slags blæst.

Hygge i eget selskab

Jeg ser ud over bushen her fra mit høje logi, ærgrer mig lidt over, at jeg ikke kan sidde ude. Men jeg hygger mig herinde med ild i brændeovnen, kaffe i kruset, grove småkager og en stak udenlandske magasiner efterladt af tidligere besøgende.

Hygge i eget selskab

Senere kommer personalet og forbereder aftensmaden, tænder ved mørkets frembrud op på bålpladsen, hvis vinden lægger sig tilstrækkeligt. Senere igen kommer min elskede og vores jagtven Walter. Gin tonics og jagthistorier kommer frem, en dejlig eftermiddag og endnu en dejlig aften i Afrika.

Voldsomt og smukt vejr

Voldsomt og smukt vejr

Tirsdag aften gik jeg en tur, da det holdt op med at regne. Det var stadig et voldsomt og smukt vejr med masser af blæst og en vild himmel. Det var skønt at blive rusket igennem, jeg var naturligvis iført regnfrakke og gummistøvler.

Voldsomt og smukt vejr

På vej ned ad alleen vendte jeg mig helt tilfældigt, og det var fantastisk at kunne se en regnbue i hele bredden ud over markerne. Den varede ganske kort tid, men jeg nåede at fange den.

Voldsomt og smukt vejr

Manna fra skærmelm

Manna fra skærmelm

Da jeg forleden fik en tur langs åen, stoppede jeg op i barndommens forundring. Jo, det var manna!

Som barn overvejede jeg ikke overhovedet hvilket træ, jeg spiste frugterne fra. På volden i Nyborg som jeg skulle gennem for at kom me i skole, spiste jeg om foråret frugterne af skærmelm. Mine kammerater og jeg kaldte det manna, men til jeg nu slog det op på nettet, troede jeg, at det var noget, vi kaldte det. Men i følge Wikipedia kaldes skærmelmens nødder (!) for manna. Det giver mening, for disse små sprøde blade med en hårdere midte er faktisk nødder, og de har også en nøddeagtig smag. Dem vil jeg putte i salaten de næste dage! Det ny nordiske køkken!

Stilhed før stormen?

Stilhed før stormen?

 

I skrivende stund er her ganske stille, ja næsten, for solsorten synger lystigt udenfor, selvom her er usædvanligt mørkt.  Er det stilhed før stormen?

Min daglige lange tur med den gamle ruhår tog jeg tidligt i dag for at undgå at løbe ind i et regnvejr.  Allerede i morges varvejret lidt omskifteligt varmt og kølig blæst. Men vi nød turen, og da vi gik ad alleen, kunne jeg nyde, at lindetræerne nu er sprunget ud. Og smukke er de med de forskelligt farvede marker i baggrunden. Det er en dejlig tid!

Stilhed før stormen?

 

I skoven var det overraskende at se, at også de fælde træer springer ud nu. Der må jo være så meget saft i dem, siden det er muligt. Smukt ser det ud, som de ligger med knopper og blade.

Stilhed før stormen?

Forår i Danmark

Forår i Danmark

Jeg bliver helt høj sådan en dag som i går! Jeg simpelthen elsker forår i Danmark. En god veninde, som dengang havde boet i tropiske lande i mange år, kaldte det danske forår for eksotisk. Dengang så jeg ikke på det på den måde. Men jeg forstår fuldt ud, hvad hun mente.

Forår i Danmark

Den gamle ruhår og jeg gik sidst på eftermiddagen vores mellemlange tur langs med åen.  Duften af blomstrende mirabelletræer. Lyset, som falder forskelligt afhængigt af hvilken vej, man går. Solen, der er så skarp, at den næsten får øjnene til at løbe i vand. Det er forår i Danmark.

Forår i Danmark

Da solen så senere gik ned i et prægtigt syn nydt i et vestvendt vindue, var der ikke et øje tørt.

Forår i Danmark

En kold forårsdag

En kold forårsdag

Det var da en voldsomt kold forårsdag i går. Den gamle ruhår og jeg udskød den lange tur langs åen så lang tid, vi kunne. Men vi måtte ud i det!

I gen af os blev skuffede. Den gamle uldtot fandt både ænder, der lettede fra åen, og en fasankok, han fik kyset til at lette blot ved at stå stille og stirre på den. Vi fandt også et spændende spor på vores side af åen, og det hjalp også på at gøre det til en god tur.

En kold forårsdag

 

Jeg selv var mere oplivet af de udsprungne mirabelletræer. De er så smukke på denne tid.

En kold forårsdag

Børnebørns begejstring

Børnebørns begejstring

Vi bor i et naturskønt område. Det er der andre, der også gerne vil nyde, og derfor får vi somme tider besøg fra rummet.

En morgen i påsken, hvor vi var tidligt oppe og ude i haven med børnebørnene, fik vi besøg. Børnebørnene havde set toppen af en rød luftballon lige over træerne i skoven. Den tittede frem nogle gange, og da den kom fri af træerne, kom børnebørnenes begejstring ud for fuld udblæsning. Det var spændende, og snakken gik.

Børnebørnenes begejstring over de små ting, ting i naturen, som vi andre har glemt eller ikke tager os tid til at begejstres over, oplevede vi konstant i påsken. Regnorm i mange forskellige størrelser, den sjove måde, de vrikker med halen (eller hovedet?), den måde de føles på, myrer i mange forskellige farver og størrelser, nogle myrer, der slæbte afsted med en kæmpestor myre, Wow! Er det en edderkop?

Og igen den fantastiske oplevelse af finde uglegylp, og denne gang med indhold, vi ikke havde set før: muldvarp! Naturen er er skøn, og ekstra skøn, når den opleves gennem børnebørnenes begejstring.

Børnebørnenes begejstring