Kategoriarkiv: På rejse

Hygge i eget selskab

Hygge i eget selskabForleden skrev jeg:

Jeg sidder langt, langt ude i bushen i Sydafrika. Jeg er helt alene her i denne bush camp, der er flere timer, til der kommer andre.

Det stormer, og det er vildt hyggeligt, for solen skinner, himlen er blå. Jeg har været ude at gå en tur, har fået sol og blæst i ansigtet. Jeg havde alt for meget tøj på, drillet af den manglende kulde, vi normalt forbinder med denne slags blæst.

Hygge i eget selskab

Jeg ser ud over bushen her fra mit høje logi, ærgrer mig lidt over, at jeg ikke kan sidde ude. Men jeg hygger mig herinde med ild i brændeovnen, kaffe i kruset, grove småkager og en stak udenlandske magasiner efterladt af tidligere besøgende.

Hygge i eget selskab

Senere kommer personalet og forbereder aftensmaden, tænder ved mørkets frembrud op på bålpladsen, hvis vinden lægger sig tilstrækkeligt. Senere igen kommer min elskede og vores jagtven Walter. Gin tonics og jagthistorier kommer frem, en dejlig eftermiddag og endnu en dejlig aften i Afrika.

Clematis på Chelsea Flower Show 2011

Chelsea Flower Show

Her i ugerne efter ser jeg stadig rapporter og artikler fra Chelsea Flower Show 2015. Med den inspiration tager jeg et af de temaer op, som var så smukt i 2011.

Chelsea Flower Show

Jeg har i tidens løb prøvet at plante clematis flere gange uden held. På Chelsea Flower Show 2011 så jeg så mange fantastiske clematis i overdådige mængder, fantastiske former og farver, det var ganske overvældende.

Chelsea Flower ShowChelsea Flower ShowChelsea Flower ShowChelsea Flower Show

Jeg noterede mig ikke navnene, selvom det havde været ganske let. Der var navneskilte på alle planter. Men oplevelsen fik mig til at tage hjem og studere clematis nærmere. Der er voldsomt mange forskellige typer, og nogle skal passes helt specielt med saksen.

Til mine hvide roser ville jeg gerne have en lysende blå clematis. Plantet sammen med rosen, som Susse Vold foreskriver det. Og det lykkedes faktisk at finde en, som jeg har stor succes med. Endnu er den ikke i blomst, men den skyder igen i år rigtigt godt. Prince Charles hedder den, og jeg er meget glad for den. Den skal ikke klippes hverandet år for at klare sig, jeg holder den blot ved lige, klipper det tørre af, og så klarer den selv resten.

Chelsea Flower Show

Havetilbehør på Chelsea Flower Show 2011

Chelsea Flower Show

Chelsea Flower Show er ikke bare blomster. Det er naturligvis også udstyr til haven af forskellig slags. Chaiselongen på ovenstående foto er ret sej, den er lavet i sten. Jeg har engang sagt, at jeg skal være stenhugger på mine gamle dage. Overliggeren er sat højt med denne inspiration!

Chelsea Flower Show

Englænderne har mange rigtigt lækre ting til haven. Plantebordet her var bare et produkt af en hel serie.

Men allermest ville jeg gerne have taget et fuglehus med hjem. De er da bare skønne!

Chelsea Flower Show

Inspiration på Chelsea Flower Show 2011

Chelsea Flower Show

For ni år siden fik jeg en lyserød Korea kornel, som det tog mig lidt tid at finde ud af at passe. Jeg var klar over, at den stå et sted med læ, men den skal også have sur jord.  Da jeg endelig havde fundet ud af det, kvitterede den med de smukkeste blomster i overdådighed.

På Chelsea Flower Show i 2011 opdagede jeg så en med hvide blomster. Den var faktisk i mange udstillinger, som om den var en af årets trends. Jeg har ønsket mig en siden, og sidste år fik jeg så en i fødselsdagsgave. Nedenfor ses en af dem i London. Jeg skal vende tilbage senere på året med min egen i fuld blomst.
IMG_1388

Chelsea Flower Show

Chelsea Flower Show Chelsea Flower Show 2015 er i denne uge, og jeg drømmer mig derfor tilbage til 2011, hvor jeg var til stede den sidste dag. Det er en fantastisk oplvelse, når man er haveinteresseret, og jeg har meget gerne villet tilbage. For man bliver aldrig mæt af smukke blomsteropstillinger. Chelsea Flower ShowMan skal have godt fodtøj på til dette show, for man går temmeligt meget. Der er rigtigt mange mennesker, så det anbefales at komme tidligt. Der er heldigvis kun et begrænset antal dagsbilletter, og derfor er de meget eftertragtede.Chelsea Flower ShowMidt i vrimlen så jeg pludselig et velkendt ansigt, og det var der rigtigt mange,  der gjorde. Haveguruen over dem alle, Allan Titchmarsch dukkede op med mikrofon og BBC fotografer. Det var stort!

Selfien var endnu ikke opfundet, men der var mange, der blev fotograferet med ham. Jeg nøjedes med at tage fotos.Chelsea Flower ShowFør lukketid blev der meget travlt omkring os, og der gik nogen tid, inden vi fandt ud af årsagen. På sidstedagen, lørdagen, sælger mange udstillere ud af deres udstillinger. Derfor fik vi også travlt. Chelsea Flower ShowDesværre var der køer ved de udstillinger, vi var mest interesseret i. Så lærte vi det.Chelsea Flower ShowDet var sjovt at se, hvordan folk handlede og slæbte ting med hjem.

Kilimanjaro februar 2013

image

For 2 år siden i morgen på dette tidspunkt var jeg på toppen af Kilimanjaro. Min veninde og jeg havde valgt at rejse med Kipling, og vi valgte den lange rute Lemosho for at have en længere tur mod toppen end de mest anvendte. En længere tur giver dig længere tid til at vænne dig til højden. Lemosho ruten tager 7 dage i alt op og ned.

image

Jeg havde trænet jævnt i 4 år forinden, så min grundform var på plads. På Aerobicgården i Frederikssund, hvor jeg trænede til daglig, satte jeg det seneste år kadencen op, og cross fit og endnu mere muskeltræning kom på programmet. Fra midt december, som var ca 7 uger inden afgang, trappede jeg ned igen, og nøjedes med cykeltræning et par gange om ugen. Den 2. januar startede min intensive træning anbefalet af Tom Hoel, som i hele mit forberedelsesforløb var min gode støtte og coach. Hver dag 10 dage i træk gik jeg i 2 timer på løbebåndet med max stigning (15%) iført trekkingstøvler og rygsæk med stigende vægt.  Efter de 10 dage trappede jeg igen ned til 2 ugentlige cykeltræninger indtil afgangen til Afrika.

image

Det var den mest fantastiske tur, en oplevelse ikke bare fysisk, det var så sandelig også en, jeg fristes næsten til at sige, spirituel rejse. Selvom man går langsomt, meget langsomt for ikke at presse kroppen for meget og dermed blive højdesyg og ødelægge sine muligheder for at nå toppen, så er man ind i mellem meget presset på grund af træthed i musklerne. Musklerne får ikke den ilt, de er vant til, og for at kunne blive ved med at gå i den situation, så lukker man sig selv ind i en trancelignende tilstand, når det står værst til. Det giver en ro og mulighed for tanker, som man ikke giver sig i hverdagen. Trancen kommer, når man giver sig hen til tanker om at nyde hvert skridt på denne store oplevelse, og tankerne bliver ‘højre fod – venstre fod – højre fod – venstre fod osv. Så udfordringen, som man inden turen tror, udelukkende er fysisk, ender med at blive  en både fysisk og psykisk rejse.

image

Naturen på Kilimanjaro er fantastisk. Man går gennem fem klimazoner, fra 30 graders fugtig varme i regnskov til de 9 minusgrader, vi havde på toppen. Der er vækster på bjerget, som udelukkende gror netop der.

image

Dyrelivet er også specielt. Jeg har tidligere gået spor i Afrika flere gange, og jeg genkendte eland, vild hund og honninggrævling.  Der var forskellige abetyper også. Her en colobusabe i regnskoven.

image

Turens klimaks havde jeg forventet var at stå på toppen med armene i vejret ‘Yes, jeg gjorde det’, men det var det ikke. Endnu kan jeg fornemme den mærkelige fornemmelse det var at stå helt deroppe i næsten 6 km højde og ikke føle det, jeg havde forventet. Der gik nogle dage, efter at være kommet ned igen, og da gik det op for mig, at det var rejsen, altså den fysiske anstrengelse og tankernes frihed til at være der og ikke være der, der var tilfredsstillelsen ved rejsen til Kilimanjaros top.

Om du skulle have lyst til at prøve dine grænser af, have lyst til at sætte dig et mål, som du vil sætte alt ind på at nå, så skal du beslutte dig for at gå de 80 km til Kilimanjaros top. God tur!

image

Floors Castle planteskole


IMG_4352

I disse grå og somme tider hvide dage er det dejligt at drømme sig tilbage til et besøg på en fantastisk planteskole i det allernordligste England. Det var da også under en ferie i Skotland, at jeg besøgte Floors Castle planteskole. Planteskolen er en af de indtægtskilder, som slottet har.

IMG_4339

Planteskolen er bygget op om den store walled garden, den typiske engelske have bag mur. Det giver en læ og en varm frodighed, som er så tiltrækkende. Bag murene er der foruden den skønne have og plantecenteret også en cafe og en legeplads og en køkkenhave.

IMG_4338

Det er endvidere muligt at komme langt videre omkring på spadsereture i slottets park.

IMG_4355

Vi nøjedes med at gå en tur i haven ved plantecenteret, og det var i sig selv en kæmpe oplevelse.

IMG_4340

Havens prydbede er bygget op i afstemte farver.

IMG_4342

 

Især de blå bede var ved at få mig til at miste vejret.

IMG_4346

De forskellige afdelinger blev delt op af stier, og der var på grund af havens størrelse naturligvis også kryds af stier. Her stod bænke, så man kunne sætte sig og nyde blomsterfloret.

IMG_4351IMG_4350

Havde jeg været i min egen bil, var den blevet fyldt til bristepunktet af spændende planter og udstyr til fodring af havens fugle. Englænderne gør nemlig ikke noget til haven middelmådigt, så udvalget var både dybt og bredt. Jeg kan varmt anbefale et besøg, hvis man skulle komme på de kanter.

Den skønneste julehåndmad

imageI går morges tog jeg på shopping i Malmø. Nej, ikke den slags med fancy butikker med tøj og julepynt. Næh, det var en meget praktisk anlagt shoppingtur med ankomst hos Willy:s i Emporia lidt før kl 7 morgen. Ja, på en søndag – og det funker!

På det tidspunkt har man butikken for sig selv, også Ica, som ligger ved siden af og også åbner kl 7, havde ikke andre kunder.

Foruden de sædvanlige ting kom der diverse juleprodukter i kurven. Blandt andet pepperkakor. Og de indgår i den allerbedste håndmad ved juletid.

Man tager en skive brød af surdej, smører den godt med blå Castello, og så lægger man disse brunkager ovenpå. Det er så lækkert!

image

Jeg ved ikke, om man gør det i Sverige, men jeg er blevet inspireret af svenske kolleger, som serverede pepperkakor  med cremet blå ost på. Man kan endda få den blå ost i tube til formålet.  Det smager altså også godt!

image

Måske skal du prøve? Du vil ikke fortryde det! Men husk at spise din mad, straks efter. Kagerne bliver bløde ved mødet med osten. Velbekomme!

Loppefund ude og hjemme

image

Hvert år sætter jeg på spisebordet i køkkenet en bakke med forskellige ting. Det varierer fra år til år. På grund af min nye interesse er meget af pynten i år loppefund.

Det skønne ved gode loppefund er, at de sjældent koster mere end 20 kr. Og faktisk har flere af bakkens ting koster så lidt som 5 og 10 kr.

Bakkens indhold kan skifte undervejs gennem juletiden, og de sidste par ting er da også kommet på efter juleturen til Edinburgh, for her fandt jeg forskellige gode sager.