Oldesokker

image

Der findes ikke noget så dejligt som hjemmestrikkede sokker.

I vores familie kalder vi dem oldesokker, fordi min mor strikker til os alle. Fra ældste til yngste, vi går alle i oldesokker. I gummistøvlerne, som hjemmesko, i jagtstøvlerne, som hyggesokker, ja, stort set altid uanset årstid. Jeg tror, at i år er første sommer, jeg ikke har haft oldesokker på.

Som sagt er oldesokker fælles for os alle. Så da yngstemanden for nyligt så mine rødmønstrede på tørresnoren, var han var at gå i selvsving, for sådan nogen havde han også. De er hans juleoldesokker.

Olde er ikke så hurtig på pindene mere, og det er bekymrende. Hvad skal vi dog gøre, hvis vi må undvære den linde strøm af oldesokker, der flyder vores vej?

Rabarbersaft

image

Min svigerdatter lavede en dag den dejligste rabarbersaft. Jeg fik heldigvis linket til opskriften af hende, så da mine rabarber i haven igen begyndte at give fine stilke, prøvede jeg at lave den. Jeg synes, at den er knap så lyserød, som den hun havde lavet. Det skyldes måske typen af rabarber. Men den smager fantastisk. Jeg satte den på henkogningsglas (disse er fra Netto sidste efterår), mens saften var varm, og den holder sig fint på køl heri.

Linket til opskriften er http://cutecarbs.com/2013/06/rabarbersaft-sod-og-syrlig/

og ellers kan du læse den herunder. Jeg fik 2,4 liter lækker saft.

Ingredienser

1 kg rabarber
400 g rørsukker
1 vaniljestang
Saft fra en citron
1,7 l. vand

Sådan laver du rabarbersaft

Skær rabarberne i skiver og kom dem i en gryde og tilsæt sukker, vand, vaniljekorn og citronsaft
Kog det hele op, og lad det koge i 7-8 minutter, indtil rabarberne er helt møre
Tag gryden af varmen og lad saften afkøle lidt
Sigt rabarbersaften gennem et almindeligt sigte, og siden igennem en saftsil eller et klæde f.eks. et rent viskestykke
Kom den færdige rabarbersaft på skoldede flasker
Opbevar den fine lyserøde saft på køl – den kan holde sig i op til tre uger. Server rabarbersaften med isterninger og lidt postevand eller vand med brus, så du får en let boblende og meget sommerlig drik!

 

Mit nøddehegn

image

Jeg er så glad! I år kom jeg først!

En barnlig glæde kan ramme når som helst, og i aftes ramte den mig, da jeg opdagede, at hasselnødderne var plukkemodne og ikke mindst, at jeg kom først.

Det er nemlig ofte sket, at jeg i løbet af en uge har set, at det er ved at være tid at plukke nødderne, og jeg planlægger at plukke i den kommende weekend. Et af de seneste år begav ældste barnebarn og jeg os endda ud til hegnet med kurve og nøddeknækker for at opdage, at Chip og Chap havde været der lige før os. Vi så endda deres efterladenskaber i form af knækkede skaller i hobetal. Det nærmeste gamle kastanietræ havde også en bunke skaller under sig. De havde ligefrem holdt fest!

Det er slet ikke sådan, at vi ikke under de små kræ nødder. Sagen er blot, at når vi kommer først, så lader vi de nødder, der sidder højt, være til Chip og Chap, hvorimod de ribber alt, når de kommer først.

Så sent som for tre uger siden blev jeg instrueret af ældste barnebarn om at holde øje med nødderne, men det er altså ikke så lige til. I aftes var jeg bare heldig. Efter at have plukket hindbær, gik jeg rundt i haven og talte i telefon, mens jeg kiggede lidt på blommetræet, græskar, og altså også nøddehegnet. Og yes! Nu var det tid.

Endnu en afgrøde er sikret, det er simpelthen så skønt at spise egen avl!

Jim Thompson outlet, Bangkok

april 2012 383

Jeg har før nævnt, at jeg holder meget af tekstiler og ofte bliver inspireret af dem.

Et fantastisk sted at handle tekstiler er hos Jim Thompson i Bangkok. Jeg ved, at de efterhånden har flere butikker også udenfor Thailand, og jeg har selv besøgt en i Singapore. Men skal man handle tekstiler f ex til gardiner og møbler, så er deres outlet i Bangkok fantastiske.

I begyndelsen handlede jeg altid i Butikken i Surawongse Road, fordi det var i gå-afstand til mit hotel. Jeg kendte deres åbningstider, og vidste, hvornår jeg kunne nå derind, efter en lang dag på fabrikker. Da jeg en dag spurgte til mit køkkenstof i den røde udgave, som jeg tidligere havde set, blev jeg henvist til deres outlet i en helt anden ende af byen.

Adressen er: 153 Soi Sukhumvit, Bangchak, Phakanong, 10260 Bangkok. Åbningstider 9-18. Tag Skytrain  til stationen Bang Chak. Derfra er der 10 min gang.

For pokker, det var godt at komme derud. Jeg har ingen fotos derfra, det er 2 år siden, jeg sidst har været der. Men jeg kan anbefale, at man besøger butikken, hvis man alligevel er i Bangkok. Der er også deres vanlige puder, tøj, tasker, slips, tørklæder etc til nedsat pris. Og udvalget er kæmpe stort, selvom det er begrænset/anderledes i forhold til deres vanlige butikker. For en tekstilnarkoman som mig er det paradis!

De lokale handler der også.

april 2012 406

Fotos er fra et hotel i Hua Hin, Thailand. Det var tidligere den centrale togstation.  Jeg har været der to gange med næsten 20 års mellemrum. Anden gang blev jeg lige så fascineret af stedet som første gang. Der er utroligt smuk og fredfyldt.

april 2012 384

Jeg overnattede der ikke, men tog en række fotos, da jeg drak eftermiddagsthe der på en fabrikstur syd for Bangkok. http://www.centarahotelsresorts.com/centaragrand/chbr/

Loppe weekend

image

Jeg har haft en dejlig weekend. Travl som altid, og jeg fik endda tid begge dage til at putte lidt lopperier ind.

De store organiserede loppemarkeder er nye for mig. Da jeg sidste lørdag hørte om B&W loppemarkedet, og lørdagen så fin ud tidsmæssigt, måtte jeg derud. Der er åbent hver anden weekend i lige uger kl 10  – 16.

Der er rigtigt mange stande, og de er vidt forskellige. Der er mange retro teak møbler. Meget retro porcelæn, keramik og glas. Så for mig er det som at gå gennem min barndom og endda op i de unge år som husmoder.  Jeg har fundet ud af, at mine mel- og sukkerbøtter købt i Føtex på Vesterbro sidst i 70’erne er super moderne.

image

Jeg har også lært, at de kitchede glas, som jeg finder hist og her til 5 kr faktisk er hotte, og endda eksporteres. Og at de 5 kr er ekstremt billigt! Og at den skammel, som alle drenge i 60’erne lavede i sløjd, nu er et hit. Jeg fandt en til ganske få penge, og ville så finde flere at teste malingskoder på. Det skal de så ikke lige bruges til! Og dog, måske jeg er heldig at finde flere til mindre end en formue. Jeg fandt faktisk to på B&W, ikke helt billige, men de er søde. Jeg kan ikke stå for dem. Den ene skal ikke males. Men den anden skal jeg teste en blå farve på.

Det tog en krig at komme ud af København igen, men jeg nåede da de lokale spejdernes loppemarked om eftermiddagen. Også her fandt jeg lidt af det glas, jeg leder efter.

Søndag nåede jeg en lokal loppe antik. Her fandt jeg flere små gamle rød/hvide  sidetallerkener. Nu skal jeg nok ikke have flere. Er du interesseret i rød/hvide porcelænstallerkener? Jeg kigger gerne videre efter nogen til dig.

Jeg brugte mine penge fornuftigt begge dage. Lod mig ikke rive med, selvom jeg kunne have brugt en formue på kommoder, stole og borde. Jeg så dem for mig, nogle rå, nogle både rå og malede, og andre igen i de skønneste kalkfarver. Jeg har så mange ideer, jeg må afprøve.

Senere søndag hyggede jeg med at male på et bord, der allerede er herhjemme, og en trappe/skammel. Så jeg opnåede det, som vi alle burde: at have en dejlig kreativ weekend!

image

Pseudo bonsai

image

Vores allerførste overnatning på sommerens ferietur i Skotland var nord for Edinburgh. Jeg var advaret om, at det var svært at finde, men det gik egentlig ret let.

Mary og Tom havde en fantastisk have, og udsigten både fra værelset og fra vinduet i morgenmadsstuen var meget smuk. Til morgenmaden havde vi udsyn til en smuk blomsterhave, hvor en fasankok og hans fruer spadserede.

Ved indgangsdøren lagde jeg mærke til et lille træ. Det viste sig, at det var 20 år gammelt, det havde stået i krukken i alle årene.

Det blev ikke beskåret i rodnettet, så det blev kun holdt lille ved den lille krukke.

Det har inspireret mig til at lave nogle små træer i krukker. Vi har i år i haven flere selvsåede egetræer. De kommer fra skoven tæt på. Og et af vores 2 meget gamle kastanietræer har sat et lille træ et andet sted i haven. Jeg har også fundet et selvsået grantræ i haven. Det skulle være flyttet ud i et bed, men nu er det også kommet i krukke. Det bliver spændende at følge, om jeg kan få dem til at holde så længe, som Tom gjorde.

image

Tekstiler i køkkenet

image

Noget af det vigtigste for mig i vores hjem er, at der er ro for øje og sind. Her er farvevalget en vigtig brik og antallet af møbler og nips på flader og vægge.

I vores nuværende hjem flytter jeg sjældent omkring på møblerne. Det har jeg ellers altid gjort meget. Jeg tror, at det skyldes, at møbleringen her er grundigt gennemtænkt på forhånd, og at farvevalget er velovervejet og afstemt. Nogle steder som i køkkenet skifter jeg dog planlagt ud.

Farverne i dette rum er i store træk sort og creme/hvid. De 5 (!) vinduer har rullegardiner, og dette stof i sort/creme har jeg fundet i Bangkok. Det samme stof bliver brugt på en lænestol og som dug.

På vores spisebord i køkkenet ligger nemlig altid en dug. Den sort/creme dug bruges det meste af året.

Om sommeren er dugen grøn/creme. Den er netop skiftet tilbage til den sort/creme. Og ultimo november, når jeg begynder at finde julehyggen frem, kommer dugen i rød/creme frem.

Jeg synes, at roen i rummet bibeholdes ved, at tekstilmønsteret er det samme uanset årstid.

Sker dette kun for mig?

image

En af de ting, jeg anvender allermest i køkkenet, er min damp indsats fra Joseph Joseph. Den grønne udgave er fra Magasin.dk. Jeg damper grøntsager, varmer grøntsager, og de bliver så gode. De bliver ikke sjaskede, som hvis man koger dem. Og det er gået rigtigt godt i lang tid.

image

Indtil forleden! Jeg blev optaget af et eller andet og glemte min gryde.  Og fordi låget var på, lagde jeg ikke engang mærke til det. Først da jeg tog låget af, gik det op for mig. Shit!

image

Nu overvejer jeg, om jeg skal bruge resultatet som en særpræget frugtskål eller måske til chips?! :-)

Melvaig Inn, Skotland

image

Vores sommertur til Skotland var jo fantastisk, og jeg har flere gange nævnt Melvaig højt oppe i det nordvestlige, hvor vi overnattede på Bed & Breakfast hos Fran og Chris.

Aftensmaden bestilte jeg allerede ved bookningen af overnatningen. Fran anbefalede, at vi spiste på kroen, og at vi bookede på forhånd.

Vi kunne gå derned, der var ikke langt. Foto er fra vores værelse mod kroen. Restauranten var anderledes end noget, vi har set før.  De har en stor samling af vinylplader, og ellers er der udsmykket med mange sjove ting. Det er muligt at spille billard og vælge musik på jukeboxen. Det er et lokalt sted, og en af gæsterne var iført store gummistøvler. Så vi følte os ikke helt ved siden af i vandrestøvler.

image

image

Maden er lokal, hvilket den i øvrigt er de fleste steder i Skotland. Og sea-food er altoverskyggende. Vi fik en seafood platter til to personer (£ 40), og en lokal øl til.  Der var pommes frites, salat og brød til. Det var et fortræffeligt måltid! Og vi blev meget mætte. Sjovt nok, så var det Fran, der serverede, og jeg gætter på, at hun var leverandør af æg, salat og grøntsager fra sit lille landbrug. Måske endda kylling og gris, som var fritgående på hendes bjergmark.

image

Mætte og tilfredse gik vi tilbage til vores overnatning ad stranden.

 

Køkkenhaver

IMG_0142

Jeg er vild med min køkkenhave på en ambivalent måde. Det er så dejligt, når man sår den til. Når den står snorlige med de spæde planter i række og geled. Når man høster de dejlige afgrøder.

Men med megen regn og varme, når jorden er tung, og det ikke er til at komme af med ukrudtet, så er det hårdt arbejde.

Min køkkenhave bliver normalt fræset, men jeg synes ikke, at det er godt nok. Så i år skal den graves igennem inden vinter. Der skal godt med blade i jorden fra sommerens hækklipning nr 2. Det bliver bedre for knolde som kartofler og gulerødder. Måske jeg så skal prøve at finde det store jernstykke, som jeg somme tider støder på. Jeg skal nok grave helt til Kina for at få det op.

På vores sommerferie i Skotland mødte vi flere skønne køkkenhaver.

Den første var hos Fran og Chris i Melvaig, som ligger så langt man kan komme ad en grusvej helt ude nordvest direkte mod vandet med udsigt til nordkysten af Isle of Skye. Her har de uden tvivl en pokkers hård vestenvind, og alligevel havde Fran her præsteret en smuk lille have med en snorlige køkkenhave. Fran og Chris har en sød lille Bed & Breakfast til os, der vover os meget langt ud for almen vej.

IMG_4239

I samme lille Melvaig, som består af ganske få huse, spiste vi aftensmad på kroen. På vej derhen fangede jeg lige endnu en køkkenhave med linsen henover muren.

image

Grunden til, at jeg blev meget interesseret i denne, var, at der i en potte står en ganske lille Black Lace. Det er en hyld med mørkerødt løv og lyserøde blomster. Den står til højre for det nærmeste bed. Min søster og jeg købte hver en efter at have forelsket os i dem på Chelsea Flower Show i 2011.  De er nu ret store og meget smukke. Min søster har lavet hyldeblomstsaft af sin, og saften bliver også lyserød! Så da jeg så denne lille hyld, besluttede jeg mig for at prøve selv at så hyld fra de bær, der nu er på min. Det varer ikke længe, før de er modne. Det bliver spændende, om det vil lykkes.

Jeg havde glædet mig meget til at se køkkenhaven på Fredensborg for nyligt, og den skuffede ikke. Jeg ville blot gerne have haft mere tid at nyde den i. Den er fantastisk smuk og klassisk opbygget. Virkelig et besøg værd den ene måned om året, der er åbent.

image