Glædelig Jul

image

 

Nu nu har vi slutningen af september, og så er det selvfølgelig på sin plads at ønske en Glædelig For-Jul og få indkøbt julepostej og blodpølse i lange baner.

Jeg mindes ikke at have set julepostej i butikkerne så tidligt før, og jeg turde slet ikke gå til kiks- og kagehylderne for at checke, om jeg her ville blive overfaldet af lignende højtidsvarer i form af klejner og brune kager.

Ikke desto mindre blev jeg i så vildt et julehumør, da jeg i går eftermiddag besøgte Rema 1000, at jeg kastede mig ud i et rødbedekøb. Jeg tog dog en af de sædvanlige postejer med bacon og peber. Selvom jeg ofte starter julen tidligt, så vil jeg nu gerne lige have haven gjort vinterklar og efteråret overstået, inden jeg sætter tænderne i julepostej.

image

 

Sukkulenter i træstub

image

Når vi fælde et træ i haven her hos os, så får det lov til at blive stående, til det forsvinder af sig selv. Men stubben pynter ikke.

For nogen tid siden fulgte jeg en venindes råd og satte et par sukkulenter i en gammel træstub.  Den ene sukkulent blev nærmest splittet op og delt ud over det hele. Den anden forblev næsten hel. Det ser ud til at virke. De små planter klarer sig indtil videre, og jeg har udsigt til at få små skud af andre typer hos venner.

Jeg håber, at sukkulenterne hurtigt vil komme til at dække den grimme stub.

image

Et andet sted i haven har jeg fældet nogle gamle syrener. Det er et par år siden. Og jeg tror, at jeg er ved at have bugt med dem. Jeg har vrikket og sparket til dem, når jeg er kommet forbi dem. Og når eksamen er helt ovre, og haven igen kan få lidt opmærksomhed, så kan jeg vist med en spade få lirket nogle flere rødder op. Det bliver dejligt at kunne plante lidt hyggeligt her i stedet. Jeg overvejer at skille nogle af palmeliljerne ad og fordele her. De er meget lette at arbejde med og smukke. Også selvom de ikke er i blomst.

En overflod af blomster, et farveorgie

image

I øjeblikket har har jeg en overflod af blomster på spisebordet i køkkenet. Det er her, vi opholder os meget, så det er her, de står.

image

Jeg har min lille buket med Zinnia/Frøkenhat. Det har jeg haft non-stop næsten hele sommeren, for de gror meget villigt i køkkenhaven.

En veninde og hendes dreng kom forbi efter deres græskar, alle deres græskar, og bilen var fuld, da de kørte igen. Ikke bare fik de græskar fra deres planter, som har stået i min køkkenhave i sommer, de fik også kastanier i forskellige udformninger. Jeg gætter på voldsom travlhed med at pynte op med disse herligheder og med at udforme dyr på små træben etc. Det er altid så herligt!

Og det er jo her den store smukke overdådige buket i efterårsfarver kommer ind. For den havde de med som tak for hjælpen med græskar. En helt unødvendig gestus, men dejligt var det, og derfor har jeg nu de vildeste farver i mit ellers sort/hvide køkken. Tusind tak søde veninde!

Efterårslyset

image

 

Sikken dog en fantastisk morgen vi havde i går. Jeg holdt øje med lyset, som efterårssolen stod op og krøb rundt om hushjørnet og på magisk vis gav liv i de store træer. Uh, det var smukt.

Jeg opholder mig en del indendørs i øjeblikket på grund af eksamenslæsning. Det er svært, når det er så smukt udendørs, og fordi haven egentlig kalder ret højt på mig.

image

Så er det nødvendigt at tænde et par levende lys og tage den pause, hvor  jeg noterer hvilke opgaver, der ligger efter eksamen. Når noterne er taget, bliver der igen plads i hovedet til eksamensstof. Det er vigtigt altid at have en blok, papir eller elektronisk, i nærheden, så der bliver plads til at koncentrere sig om det forhåndenværende.

 

HC Andersen på Nørre Vosborg

image

Jeg bliver nødt til også i dag at skrive lidt om dette skønne sted. image

Vores gamle digter HCA var en flittig gæst på landets herregårde. Han boede gratis, og efterlod som betaling for opholdet sine fine papirklip. Også Nørre Vosborg besøgte han.  Og kopier af hans klip hænger i et af de to kamre, som han har overnattet i.

Der var i det andet af de to sammenhængende kamre noget, der lignede et sammenklappet stort indianertelt. Det var det også. HCA turde ikke komme hjem til København uden at have set Vesterhavet, når nu han var så tæt på det. Det havde ikke været så smart at fortælle, at han ikke turde. Men han var faktisk bange for den stærke vind ved Vesterhavet. Så herremanden fik syet dette telt til Andersens besøg, så det var muligt for ham at sidde ude ved Vesterhavet og dermed ikke gå glip af oplevelsen.

 

Oxalis i damestuen på Nørre Vosborg

image

For nylig blev jeg inspireret af en svensk blogger på tendenser.se til at skulle have fat i en rød oxalis igen. Og det var lidt sjovt, for den var omtalt som en ny blomst. Faktisk er det over 30 år siden, jeg købte en, og den købte jeg under et ophold i Sverige. Så er ringen jo sluttet!

Det er ikke lykkedes mig at finde en, og jeg har så glemt den igen.

I weekenden var jeg så til fest på Nørre Vosborg, en herregård på den anden side af Holstebro. Jeg havde ikke forventet noget, og det er ofte et godt udgangspunkt. Det var en dejlig overraskelse at se denne skønne  borg med de mange stuer, kamre, køkken, fangekælder.

I damestuen var der så netop rød oxalis i vinduerne, store og kraftige. De passede så godt til de interiøret og håndtrykte tapeter.

Nu er jeg så på jagt efter rød oxalis igen!

image

 

Sortering af skrald i husholdningen

image

Her i huset sorterer vi al skrald. Det grønne for sig til dagrenovationen (dog grønt og frugtaffald i kompostbunken). Det almindelige for sig til dagrenovationen. Og så er der alt det andet.

Batterier – naturligvis! Glas – naturligvis! Dåser – naturligvis! De køres med jævne mellemrum til genbrugsstationen, hvor de dumpes på de rette steder.

Vi har også en stor beholder i køkkenet, en Vipp vasketøjskurv, hvor jeg har skiftet stofposen til vasketøjet ud med en gennemsigtig plastsæk. Heri kommer al det skrald, som kan brændes.

Brødposer, plastbakker og folie fra grøntsager og frugt, ditto fra kød (skyldes inden det lægges i), æggebakker, plast og pap fra elpærer og andre småting. Det er helt utroligt, hvor meget af den slags skrald vi hver dag genererer. Og det kan jo lige så godt køres til ’småt brændbart’ på genbrugsstationen, som det kan lægges i dagrenovationen. Så det gør  jeg.

På den måde behøver vi end ikke at få tømt vores to skraldespande hver anden uge, som efter den kommunale plan. Oftest går der faktisk 4 uger mellem tømningerne. Somme tider mere.

Hurtig mad, tunsalat i burgerbolle

image

Forleden skulle jeg finde på en let og hurtig aftensmad. Jeg elsker at lave  gæstemiddag, men hverdagsmad kan somme tider være en udfordring. Og jeg gider bare ikke lave kød, kartofler og grønt hver dag.

Tunsalaten laver jeg somme tider til at lægge på et ristet brød, den kan spises som forret eller frokost. Men den skulle være lidt mere fyldig.

Jeg fandt nogle mega store fuldkornsburgerboller, og i dem lagde jeg foruden hele blade af hjertesalat og strimler af rød peber altså tunsalaten.

Salaten blandes af creme fraiche, mayonnaise, salt og peber, kapers, majs fra dåse, basilikum, rød peber i tern og lidt lime juice. Jeg bruger tun i olie, men jeg ved, at størstedelen af DKs befolkning hellere vil have den i vand. Der er ingen mængde på heller, for det foregår altid efter princippet ‘hvad køleskabet gemmer’. Rødløg er i øvrigt også godt i salaten. Jeg har altid dåsemajs, tun og kapers på lager. Så er det skyr, du har i køleskabet, så går det også. Og en skive ristet rugbrød går også.

Den smagte skønt. Og dagen efter fik jeg mig en håndburger til frokost af resterne. Lækkert og nemt!

 

 

 

image

Lidt mere nyt til haven

image

I går kom jeg lige til det igen, altså at købe noget pænt til haven. Men det var billigt, ha ha! Om efteråret holder jeg altid øje med gode tilbud i lyng.  De er super gode i surbundsbedene sat sammen tre styk ad gangen.

Før i tiden lykkedes det aldrig med lyng og mig, men nu hvor jeg sætter dem i huller med spagnum, går det rigtigt godt. Det nederste foto er nogle små planter fra forrige år. De er vokset sammen som een stor. De står sammen med havehortensiaer og nogle gamle langbenede rhodendendron, som jeg har flyttet til et bedre sted end oprindeligt. De er begyndt at skyde fra bunden, så om nogle år er de blevet tætte. Men der skal udvises tålmodighed, og så er det rart med lidt lyng i bunden og så ellers granflis til at dække den bare jord.

Men nu har jeg så også handlet de planter, der skal handles, billigere eller ej!

image.

Slåen i overflod

image

Jeg var i skoven og følge op på det normalt tidligste slåenområde. Og det var da godt, at jeg var tidligere ude end ellers. For de var store, men jeg fik kun en håndfuld. Resten var væk!

Videre gik det til et andet godt sted heldigvis iført lange bukser og lange ærmer og handsker. For brændenælderne var højere end mig, og det var meget vanskeligt at komme ind til området. Det lykkedes heldigvis, og ved første besøg fik jeg 725 g.  Bærrene var store, og de hang tæt.

Jeg var et fjols og tabte kurven i traktorsporet på vej hjem, men jeg fik alle samlet samlet op og nåede dermed hjem, idet det blev mørkt. Næste gang skal jeg afsted noget tidligere på dagen.

De blev vasket og lagt i fryseren, og snart kan endnu et par portioner sloe gin sættes over.

image