Oprydning plejer at klare hovedet også

image

I bund og grund er jeg et menneske, som har det bedst, når der er ryddeligt omkring mig. Jeg bryder mig heller ikke om at have for mange ting i rummene.

Når det er sagt, skal det så også nævnes, at jeg med mange kreative interesser nemt kan komme til at samle for meget til huse. Heldigvis har jeg mit eget kontor, og her har jeg indrettet mig med skabe fra gulv til loft. Her opbevares mange gode ting samlet gennem flere år. Med flere børnebørn og gudsønner har jeg gennem tiden samlet til mange julekalendere. Gavepapir og -bånd, lykønskningskort, værtindegaver, juleting købt mellem jul og nytår året forinden, stofrester fra indretning af et stort hus, knappeæsker, symaskine, systing. Jeg fatter simpelthen ikke, at man kan klare sig med mindre.

Derfor skal der også ryddes op af og til, også i udbygninger, lofte, etc. Og jeg er i fuld sving.

Når jeg så af og til opdager, at jeg har smidt noget gammelt og for mig værdifuldt ud, så ærgrer jeg mig. Nu har jeg lært mig, at det skal  gives væk ( jeg render jo selv i genbrugsbutikker med et godt formål), eller det skal sælges.

Så for tiden arbejder jeg på at sætte et CH008 teak Wegner sofabord på auktion. Jeg har nogle meget gamle vinduer, vi fandt på et loft, der skulle ryddes, og som nok kan bruges som dekoration i et shabby chic indrettet hjem.

Og endnu har jeg masser af kasser på loftet, som ikke er blevet pakket ud, siden vi blev færdige med renoveringen af stuehuset. Der er næppe behov i huset for disse ting nu.

Når man bliver overhalet af et lille rødt bord

image

Farverne herhjemme er afstemte rum for rum, og jeg kunne ikke drømme om at sætte et rødt møbel ind i de allerfleste lyse rum. Det vil sige indtil for nyligt.

En kær veninde forærede mig det sødeste lille røde bord, som hun havde fundet i et udhus i sit svenske hus. Det er afskallet, og det er gult under den røde maling.

Det var meningen, at det skulle males med Annie Sloan maling i en douce farve, men der var ikke et sted, der lige var brug for det. Derfor var det svært at beslutte en ny farve.

Og så var det, at der en efterårsaften med lidt regn skulle serveres champagne i havestuen, og der manglede et lille bord.

Ind kom det lille røde bord, selvom den røde farve skriger mod den gustavianske blå. Og pludselig har jeg vænnet mig til den røde farve, og nu er nogle orkideer flyttet derud, indtil frosten kommer, og rummet bliver for koldt til planterne.

Det er sjovt, som en opfattelse kan ændre sig tilfældigt.

Venindehygge på Mormors

image

Det sker alt for sjældent, at jeg kommer ind til København på cafe.

Men i sidste uge mødtes jeg med en veninde til hygge på Mormors. For os begge var det længe siden, vi havde besøgt denne cafe.

Det var dog en skuffelse. Jeg fik en scone, som blev serveret kold og uden tilbehør. Jeg havde forventet en servering som i England med smør og marmelade. Og min frugtmuffin var da ok, men ret intetsigende.

image

Det er muligt, at jeg forventer mere, end de er i stand til at levere hos Mormors. Det er også muligt, at den mutte betjening gjorde sit til min negative opfattelse.  Jeg følte nærmest, at jeg var til besvær ved at komme der, det er ikke befordrende.

Men omgivelserne var gode og mindede om hjem på min barndoms tid.  Udsigten var også fin. Og venindehyggen var suveræn. Tak, det må vi gøre oftere!

Julepynt i god tid

image

Der er godt nok længe til jul, men somme tider må man udnytte den tid, man har.

Det var det, vi gjorde i weekenden, ældstebarnebarnet og jeg.  Når vi nu ikke ved, om vi alene uden de yngre drenge vil kunne få mulighed igen inden jul, så kastede vi os ud i rød maling, rød/hvidt papir, naturfarver og ganske lidt glimmer.

image

Selv holder jeg af den gammeldags røde farve og de klassiske mønstre. Barnebarnet er mere kreativ og malede sin hånd, puttede grøn og rød glimmer på røde trommer, og ville også gerne have haft en masse andre farver at gøre godt med.

image

Malingen købte jeg i 2008 i Silvan, også dengang beregnet til at male trommer med. For at få den rigtige røde, købte jeg en farveprøve  af vægmaling så mat som muligt. Den kostede vist 25,- kr dengang. Og den har været god! Det er den bedste hobbymaling, jeg nogensinde har købt. Hvis du kan lide farven og ideen om at gøre købet af hobbymaling lidt anderledes, kan du herunder se koden. De malede ting blev lagt på bagepapir, til de var tørre. Vi havde en voksdug under hele tiden.

image

Jordskokker nu og altid

image

For nogle år siden lagde jeg en række jordskokker i køkkenhaven. Jeg kunne dengang ikke få dem i plantecenteret, så jeg lagde nogle, jeg havde hentet i Kvicklys grøntafdeling.

Siden da har jeg været leveringsdygtig i jordskokker til eget køkken, og til venner og familie. Nogle af de jordskokker, der er givet bort, blev til nye rækker af jordskokker i andre haver.

Magen til frugtbar grøntsag skal man lede længe efter. Og på denne årstid er de pragtfuldt at hive op af jorden. De er springende sprøde og kan spises rå i salater.

Jeg laver også suppe af dem, men allerbedst er de, når de blot vaskes rene og så bages i ovnen med salt, peber, olivenolie og lidt rosmarin.

Gennem de vel 5 år, jeg nu har haft dem, har jeg læst om deres smukke solsikkelignende blomster. Pudsigt nok har jeg aldrig før nu set en blomst på mine. Og trods en del planter, er der kun en enkelt blomst. Smuk er den!

image

To fluer med et smæk

image

Gårsdagens første træningspas foregik i køkkenhaven.  Så snart det var blevet lyst, bevæbnede jeg mig med min suveræne damespade og tog en time plus et kvarter i koncentreret køkkenhavegravning. Så er der taget hul på det!

Det er ikke let! Det er svært at grave i lige rækker. Det er svært at dække det, der skal graves ned, og det er svært at dække det ukrudt, der er vendt på hovedet. Men jeg gav ikke op, før jeg syntes, at nu havde jeg knækket koden. Det tror jeg nemlig, at jeg har. Overraskende nok var det ikke svært at holde kadencen. Jeg tror, at det skyldes min smalle damespade, så jeg ikke overanstrenger mig selv.

Jeg håber, at gravningen giver et bedre resultat end fræsning. Og jeg håber, at jeg kan nå gennem hele køkkenhaven uden for voldsomt vejr.

image

Det var skønt vejr derude i går morges, og udsigten derude er jo heller ikke værst. Man kan kun blive glad i låget! Den gamle ruhår deltog også, omend på opfordring ret passivt.

image

Stop madspild

image

Da jeg jo ikke selv plukker svampe i naturen til madlavningen, må jeg plukke i supermarkedernes grøntafdeling. Og her er de spændende svampe ret kostbare. Skal man have bare lidt svampe i retterne, skal man købe en stor portion, og så er det, at det løber op.

Jeg har ikke fundet de vises sten, men jeg har fundet mig en måde at få fingre i de lækre svampe noget billigere.

Det går ud på at holde øje med de produkter, der er lige ved at udløbe på dato. Min lokale Kvickly har en køler, hvor de opbevarer disse varer. I lørdags fandt jeg her 2 pakker 250 g blandede svampe for i alt 20 kr. Det var under halv pris, idet normalprisen var lige under 50 kr. Og produktet fejlede intet.

Det var dejligt at riste dem i smør og lægge dem i fryseren til en dag, der lige var brug for dem. Jeg er vild med at spare penge, hvor jeg kan.

image

Smukke svampe

image

Det er ikke blot blomster i naturen, der er smukke. I øjeblikket glæder jeg mig over de mange smukke svampe i haven og i naturen. De kommer i mange forskellige former og farver. Nogle af dem er sikkert spiselige, men det emne har jeg aldrig sat mig ind i, og det bliver ikke nu.

image

Det er efter sigende et forrygende svampeår med den lange varme sommer, og der lægges mange svampe i fryseren, eller de tørres til vinterens brug.

image

Det kunne være skønt at plukke svampe på egen mark og i egen skov. Jeg har det til gode til en dag, jeg lærer en at kende, som har forstand på det.

image

Derfor nyder jeg så bare synet af de smukke vækster og køber i stedet de dyrkede svampe til vinterens retter.

Naturlige tanker

image

Den dejlige omskiftelige natur i Danmark kan jeg slet ikke få nok af.

Når jeg skal tænke store tanker eller have tilført ny energi, så foregår det ude på matriklen. I disse dage har det været ikke kun med den gamle ruhår, men også med Staff’en, husgæsten. Han er så god og kærlig en hund, selvom han er af den race, Staffordshire Bull Terrier, som kun med et snudehår undslap at komme på listen over farlige hunde. Når disse to hanner tager sig en diskussion over et eller andet, så er det den lille, der lægger sig på ryggen i ren overgivelse. Men for størstedelen af tiden går det forrygende, og de er meget hyggelige at have med på mine ture med store tanker.

Over de sidste dage har vejret på turene været så forskelligt. I går var det kun lidt fugtigt, men vi har også været afsted i regnvejr og strålende solskin. Det er det, der gør vejret i Danmark så skønt!

Valmuen er fra en af disse dage med højt solskin.

image

 

Venner

image

I den mørke del af det ene bed med katteurt, hvor jeg sjældent kommer, fandt jeg i weekenden en lille lysende blomst, en løvemund. Det var en overraskelse, og mine tanker fløj til en kær veninde.

Min veninde var ca 15 år ældre end mig. Vi faldt pladask for hinanden, da jeg startede på et nyt job for 10 år siden. Hun havde da været ansat der mere end 30 år.

Hun kørte ofte med mig frem og tilbage på jobbet, og jeg kørte hellere end gerne omvejen for at følges med hende. En sommer viste hun mig et sted i nærheden af hendes og mandens hjem, hvor man kunne købe sommerplanter. Jeg købte det forår nogle farvestrålende løvemund.

Min veninde blev pensioneret, og skulle nu med sin mand nyde sit otium. Hun havde så travlt med mange ting, fattede ikke, at der havde været plads til at arbejde. Hun var meget aktiv i sit lokalområde, og var så meget for andre.

En aften skrev vi sammen flere gange om de ting, der var aktuelt for os. Samme nat døde hun pludseligt. Det var et chok for alle os, der holdt af hende, ikke mindst for hendes elskede, som havde været det, siden de gik i skole sammen.

Hendes elskede er nu også en ven. Og jeg blev mindet om, at jeg skal ringe til ham, da jeg så den lysende blomst i det mørke hjørne af bedet.