Besøg hos Hanne Lund, Bonderosen udenfor Ringsted

image

Jeg nævnte i går, at jeg havde været hos Hanne Lund udenfor Ringsted. Det var kun et kort besøg, og jeg kom sidst på søndagen. Hanne havde da haft åben i sin hyggelige butik i to dage, og den var næsten ribbet.

image

Jeg fik derfor ikke taget fotos, der retfærdiggør det, som Hanne kan. Hun er fabelagtig til jule- og blomstehygge af den slags, der har nostalgi, glimmer og fransk romantik. Altsammen med udgangspunkt i naturen!

image

Hanne har denne jul kun åbent i to weekender, nemlig den, der er gået og så 29. og 30. november 2014. Begge dage fra 10 til 16.

Hvis du holder af rå og romantisk dekoration, er vild med brocante- og loppisfund, og ellers elsker at suge inspiration til dig, så tag ud på landet og besøg Hanne i hendes julebutik på gården i weekenden.  Adressen er

Egerupvej 12, 4100 Ringsted

Jeg lover dig en dejlig oplevelse!

Årets julebordsdekoration

image

En god veninde sendte mig en dag i sommer et par fotos, hun havde taget i en restaurant. Det var små kopper med sommerblomster.

Dem kunne jeg ikke stå for, og jeg så straks for mig, hvordan mine små kopper i rød-hvidt porcelæn skulle kombineres med mine tidligere dekorationer med rosenhoveder.

Sæt en passende klump grøn oasis i hver kop og gør den gennemvåd.

image

Dæk oasis med frisk fin mos og stik et passende rosenhoved ned i oasis gennem mosset. Rosenhovedets størrelse afhænger af den anvendte kop. Jeg har her valgt store flotte mørkerøde roser i anledning af julen.  Jeg må indrømme, at det gør lidt ondt at klippe hovederne af disse langstilkede roser.

image

Kopperne med roserne opbevares i den kølige havestue, når der ikke er julegæster. Så håber jeg, at de holder længe.

image

Min store stak sidetallerkener også i rød/hvid porcelæn bruges som brødtallerken. De er loppefund foretaget over længere tid.

Andre loppefund er de franske glas Chevalier fra Luminarc. De er fra tresserne. Det er ca 10 år siden, jeg faldt over de første 5 stk helt små. De har været brugt til en lille en til kaffen til uventede julegæster. Nummeret større vil være perfekt til juleportvinen. Men jeg har desværre kun et enkelt rødt. Så jeg bruger de helt små til portvinen, og har så også hvidvinsglas. Der er flest grønne, men også lidt røde.

Jeg kommer til at gå lidt frisk til den med servietterne, da jeg fandt rød/hvid stribede Marimekko servietter. Jeg har en ide om at skulle have stofservietter, men der er så mange smukke mønstre, at det endnu ikke er blevet til noget.

Så julebordet bliver lidt kitschet i år i modsætning til de tidligere år i ren natur.

Mere julepynt

image

Der kommer hele tiden lidt mere jul ind i hjemmet. Det meste er gammelt, noget er hjemmelavet, noget er nyt.

image

Det seneste kom ind i gavlvinduet i køkkenet. Ældstebarnebarnet og jeg besøgte Hanne Lund i hendes Bonderosen udenfor Ring-sted. Det var Hanne, der for år tilbage fortalte om sine trommer.

Det tog vi så op hjemme hos os på vores måde  uden at have set Hannes trommer. Men i søndags så vi dem og købte de sidste, hun havde. Så nu skal vi have fat i glimmerstøv og nogle gamle bøger, så vi også kan afprøve det. De er så yndige og ligger nu og pynter i vinduet sammen med en lige så yndig julestjerne.

De skønne lysestager er fra Jesper Packness, de er en gave fra en kær veninde.

Dejlig vintersalat

image

Somme tider er den bedste inspiration til at lave mad at se efter i supermarkedet, hvad der tilbydes.

Jeg serverede i lørdags dådyrryg og -kølle med forskelligt tilbehør. Jeg ville også lave en salat til, men ville undgå den sædvanlige Waldorfsalat.

Der var ganske få basissalater at vælge imellem, men heldigvis så jeg noget, jeg i første omgang troede var rødkål. Det var et rødt spidskål.

Nu er spidskål generelt en af mine absolutte favoritter. Rå som salat, stegt, dampet, stuvet – det er en meget anvendelig kål.

Til den fintsnittede røde og meget lækre spidskål valgte jeg pomelo, som er en anden favorit. På mine mange rejser i Kina og Thailand har den i sæsonen ofte været på morgenbuffeten, og der er jeg virkelig gået til den! Dernæst granatæblekerner i massevis og valnøddebrud.

image

Jeg vendte allerførst den fintsnittede røde spidskål med valnøddeolie og granatæble balsamico, og så lagde jeg de resterende ingredienser over, og til sidst blandede jeg salaten.

Jeg lagde resten af salaten i en plastpose og satte en clips på, og lagde den i grøntsagsskuffen i køleskabet. Den smagte rigtigt godt også næste dag.

Jeg er dog ikke sikker på, at jeg kan anbefale at købe granatæble balsamico. En almindelig hvid eller rød balsamico er lige så god. Jeg blev lidt grebet af, at der var en balsamico med granatæble på hylden, men det er spild af penge.

image

Endvidere var jeg skuffet over den manglende valnøddesmag i olien. Jeg har tidligere købt valnøddeolie med smag af valnød. Så det er nok også lidt spild af penge. Men hvis ikke du har en valnøddeolie, så brug en neutralt smagende olie.  Ikke en kraftig spansk olivenolie.

Denne salat er dejlig at se på, er sprød og frisk, har spændende ingredienser, og er let at lave. Den er blevet min favorit vintersalat!

Zebra passion

image

De, der kender mig, ved, at jeg er bidt af en gal zebra. Eller, det er måske så meget sagt. Men en lille smule besat af zebra, det er jeg uden tvivl!

image Det ses også tydeligt i vores bolig, hvis man kommer rundt i alle hjørner.

image

Vores smukkeste zebraskind har min mand nedlagt i Namibia. Og skønheden skyldes ikke selve zebraen, men den måde, som skindet er skåret på. De skærer de smukkeste skind uden filtunderlag.

Det skind, der betyder mest for mig, har jeg selv nedlagt i Zululand, Sydafrika. Det har jeg liggende på mit kontor, hvor jeg dagligt glæder mig over det.

Marmor overalt

image

I øjeblikket kan man ikke åbne et interiørblad eller et julekatalog uden at se marmor alle vegne.

Når man har oplevet marmor accessories til boligen i 70’erne og 80’erne bliver man først lidt overrasket, og så kommer det store smil på. ‘Smed jeg den ud, eller står den et eller andet sted endnu?’ Og et stort øv, når man finder ud af, at jo, den røg ud for længe siden ved en oprydning i gamle og ubrugelige ting.

Selv har jeg fundet lidt i genbrugsforretninger, og jeg troede faktisk, at jeg ville give det væk, eller måske sælge det og tjene lidt på det.

Men jeg tror, at jeg har ændret mening. Jeg kan slet ikke stå for de runde former og changerende nuancer, der er på fyrfadsstagerne.  Sidste efterår forsøgte jeg at sælge min gammel marmorlampefod af en vis størrelse på et loppemarked. Der var ingen, der ville købe den trods den lave pris på 15 kr. Og heldigvis for det.

Nu skal den nemlig igen have en skærm og stå på en flere generationer gammel servante med marmortop med hylde. Denne servante har stået i stalden i 15 år, og kan nu passende komme ind og blive shinet op med gang Annie Sloan og nogle passende håndtag. Så skal jeg bare lige finde en plads til dette 80’er tableau!

image

 

Julestemning på vej

image

Julestemningen er begyndt at indfinde sig. Der skal egentlig ikke så meget til.

Lidt messing og glastræer ind i den gule stue, en rød dug på bordet i køkkenet, lidt glasengle på en hylde og så naturligvis Georg Jensens uroer op i vinduerne.

image

Sidstnævnte er et must. Et år nævnte jeg overfor en veninde, at det år orkede jeg ikke. No way var det acceptabelt, fik jeg at vide. Julestemningen skulle hentes hos os, og uroerne i vinduerne var vigtige.

Og det er så hermed gjort i weekenden. Noget, der tager så lang tid at pakke ud og op og ned igen, skal man have tid til at hygge med.  Der er mange uroer nu. Den første kom i1984, så den 31. er udkommet i år. I mange år var det tradition, at vi fik en af min svigerfar til jul, og jeg troede, at vi ville drukne i juleuroer. Men her på marken har vi rigtigt mange vinduer, og jeg kan sagtens blive ved med at ønske mig dem til jul mange år endnu, for vi er ikke hele vejen rundt endnu.

Klejner hører julen til

image

Som studerende havde vi ikke så mange penge, så julesmåkagerne startede jeg altid tidligt med. Opskrifterne var til ret store portioner for to personer, men de var gode, og småkagerne holdt længe og var billigere end slik, når der skulle hygges.

Min klejneopskrift stammer fra dengang, det er der for øvrigt flere, der gør. En sød gammel nabokone kom i en årrække med kogte klejner til os.  Da hun i 2011 ikke længere kunne  magte det, kunne jeg ikke finde min gamle opskrift, uanset hvor meget jeg ledte. Jeg spurgte en veninde, om hun havde en god opskrift, og så fik jeg en mail med den opskrift, hun havde fået af mig i 1989. Sådan kan det gå!

Siden har jeg igen selv kogt mine klejner. Opskriften er:

500 g mel, 1 tsk bagepulver og 1/2 tsk kardemomme blandes og 125 g margarine smuldres i. Reven skal af en citron og 175 g sukker blandes i, og dejen samles med 3 æg og 3 spsk piskefløde. Det er muligt, at dejen kan køres på en maskine. Jeg bruger altid hænderne, da jeg har ikke en maskine.

Dejen hviler et par timer i en pose i køleskabet og samler smagen af citron og krydderi.

Så rulles den tyndt ud, og klejnerne rulles ud med en klejnespore. De drejes og koges i palmin, til de er lyst gyldne. Jeg lægger dem til afdrypning på køkkendugen ovenpå en avis i bradepanden.

image

Der bliver 90 – 100 stk af denne portion. Husk, de beholder sprødheden, hvis man ikke lægger dem i en kagedåse. Et henkogningsglas med låget på (uden gummiring) passer fint. Jeg opbevarer dem i en spand, som blev brugt til det samme, da jeg var barn. Da min mor var barn, var det en mælkespand.

image

En mærkelig mørk dag

image

I går var det som om, at det slet ikke ville blive lyst. Det er vist den første dag, det har været sådan. Men det var jo varmt og stadig lidt fugtigt. Mine vandrestøvler tørrer slet ikke fra tur til tur i øjeblikket.

image

Naturen reagerer naturligt på varmen, og ukrudtet blomstrer stadig derude, ligesom roserne og den hvide rhodendendron igen, igen i haven.

image

Kanten af naboens mark, hvor han såede sommerblomster, er også stadig i blomst.  Det er lidt pudsigt, for de har nu blomstret i mange måneder.

image

Hyggen kan jeg jo så finde indendørs, hvor julerierne begynder at indfinde sig.  Det er en dejlig tid. Det er lidt tidligt også for mig. Men jeg skal snart have gæstebud, og her er lidt julepynt krævet.

image

Den store tromme, som er en rigtig tromme, var mit køb til mig selv forleden hos Høgholt. Ellers er det gamle trommer fra Maileg, både dem med lys og kagedåserne med peberstjerner. Børnebørnene og jeg elsker juletrommer i alle afskygninger.

Enestående Høgholt

image

I Frederikssund har vi en forretning af enestående internationalt format. Det er Hanne Høgholt, som har haft forretning her i mange år. Hun har haft en pause,  og jubelen var stor, da Hanne åbnede igen.

image

I søndags åbnede Hanne så for sin julebutik, eller juleudstilling, kan jeg også sige. For jeg selv kommer der flere gange i november og december ikke bare for at købe, men også for at få den gedigne julestemning, som Hanne bare mestrer til fingerspidserne. Man kan nemlig komme og bare nyde og også blive inspireret til at bruge det, man allerede har på en anden måde.

image

image

Har man lyst til at købe noget usædvanligt hos Hanne,  men ikke har lyst til at kaste sig ud i de store kreationer, så er det også muligt at købe små ophæng fra bare 5 kr. Jeg købte i første omgang lidt forskelligt til børnebørnenes julekalendere, og også lidt til mig selv. Mandelgaven skal også være fra Høgholt i år, men jeg har endnu ikke besluttet hvad, det skal være. Udvalget er enormt, og indtrykkene skal lige lægge sig.

image

Følg HØGHOLT på Facebook, og besøg butikken på gågaden. Det er Jernbanegade 14, 3600 Frederikssund. Det er skråt overfor Juici, vores lækre lokale juicebar.

image

image