Med et kig ind i Hanne Høgholts smukke nytårspyntede butik med den fantastiske blomstrende magnolia ønsker jeg et Godt Nytår. Må 2015 blive et fantastisk år for os alle!
Månedsarkiv: december 2014
Julen pakkes væk for i år
Det er dejligt at have god tid, når julen pakkes væk. Jeg gør det aldrig under pres, så det bliver noget rod, for så er det et træls arbejde næste år, når tingene skal findes frem.
Noget af pynten kan fortsat hygge i begyndelsen af det nye år. Jeg har i køkkenet pakket det røde glas og tekstil væk, og de hvide hyacinter blev flyttet fra røde glas over i grønne. Glasstagerne på fadet kan således fortsat hygge i køkkenet sammen med hyacinterne og brevpresserne og gøre overgangen mellem julens overdådighed mere glidende.
Juletræet var svært at pakke sammen, fordi det i år har været så smukt. Der var intet ved det, der ikke duede. Det var end ikke irriterende, fordi det fyldte for meget i bredden, for det var perfekt også i bredden. Det stod inde mellem nogle andre træer, som var blevet brede, og det har derfor holdt sig rimeligt smalt, ganske enkelt perfekt!
Men ellers er det dejligt at få ryddet alt det røde højtråbende ud af dagligdagen. Væk med trommer, julemænd, julebuk og spilledåser. Ind igen med de rolige farver og lettere rengøring!
Koldt og smukt
Jeg gik en tur med den gamle ruhår i går morges, da solen var stået op. Hvilken skønhed vi blev mødt med! Hvor solen ramte, var der et tykt lag af iskrystaller, som blinkede i solen. Vi gik simpelthen i et landskab af diamanter.
For at komme ned på jorden igen, må jeg så tilføje, at det var så pokkers koldt for fingrene hele tiden at have handskerne af for at håndtere iPhone og kamera.
De dejligste juledage
Igen i år måtte jeg udbryde, at det er det smukkeste træ, vi har haft i mange år. Og igen i år svarede familien, at det siger jeg altid.
Men det var altså et skønt år også i forbindelse med juletræet. Det var tørvejr, da vi fældede det, så det kunne sættes ind i stuen straks efter, at det var tilpasset i højden nedefra og sat på fod.
Det måtte dog også lige klippes en gang i toppen, før stjernen kunne sættes på.
Vores juletræ er ikke pyntet på nogen moderne måde. Foruden købt og fundet pynt, er der pynt på, som vores søn lavede som toårig, og som børnebørnene har lavet. Det rummer sjæl, og vi griner og glæder os over hyggestunderne, hvor det blev lavet, når vi pakker det ud og hænger det på træet.
Anden pynt, som hvert år bringer minder frem, er de forskellige ting, som gennem tiden har været sat på gaver af et kært familiemedlem.
Derfor er julen for mig hjerternes fest, de glade minder i vores hjerter, som vi tager frem og glæder os over sammen igen og igen. Og derfor vil vores juletræ altid blive pyntet på denne måde.
Næsten klar til jul
Aspargeskartoflerne er kogt, risengrøden til ris a la manden er kogt, rødkålen er undervejs i husets største gryde. Bordet er dækket, og i havestuen står det dekorative indslag og venter: en terrin med sarte farver, hyacinter, perleblomster, julerose og husløg. Tre af de rød/hvide kopper har fået friske roser på mosbund.
Mandelgaven er også klar, men den er hemmelig, pakket i en rød æske med hvide prikker. I år er der kun en, og den heldige vinder kan være et barn eller en voksen.
Julegaverne er også klar, pakket i brunt papir med den matte side ud, rødt papirbåd og små røde kuverter med individuelle kort. På hver pakke sidder også et flettet hjerte, en hjemmelavet tromme eller en flettet stjerne. Det har været hyggeligt at gøre alt klart.
De tre gaver fra julemanden i et helt andet papir er også færdige. Vi får nemlig hvert år besøg af ham. Ganske vist hører vi ham bare udenfor med Ho, ho, ho og ser en hurtig julemandshue fare forbi, men det er jo den travleste aften på året for ham, så det forstår alle.
Snart skal juletræet fældes og pyntes. Det 34 år gamle juletræstæppe ligger nystrøget, og æsker med pynt og lysholdere står klar.
Julen er en dejlig og hyggelig tid! Jeg ønsker dig en Glædelig Jul!
A rose is a rose is a rose
Gertrude Stein havde ret, og så alligevel ikke. For denne røde Ingrid Bergmann er en rose, en julerose, men ikke en julerose af navn. Den står ikke så smukt, som den gør om sommeren, den er lidt rusket af vind og vejr. De hvide roser står også i knop, der er pink The Fairy, det er blot at vælge, hvilke roser, der skal ind og pynte.
De rigtige juleroser blomstrer også og lyser op.
Der er de sødeste små aurikler. De blomstrer mange gange om året under alle forhold. Juleaurikler!
Der pyntes stadig i det små
Forleden en besøgte jeg søde Mette på Tingstedgård i Hørsholm. Mette har en virksomhed, som handler med ting til boligen og i forbindelse med denne en sød og rustik lille gårdbutik. Her på de toppede brosten fandt jeg de længe savnede bogstaver. Jeg har ledt efter dem til en veninde, som ønskede sig dem. Jeg måtte også selv have et sæt! Jeg har altid været vild med bogstaver i indretningen. De kom ind i et afrikansk område. Her er fjer og pigge fra hulepindsvin, afrikansk sand, et foto af en skøn fugl, jeg fotograferede i Zimbabwe for et par år siden, og nogle skønne citater om Afrika. Og lidt juletrommer og en kronhjort i snelandskab, jeg engang har fundet i England.
Der blev også hængt et par kugler op på et utraditionelt sted. Det er ok acceptabelt hjemme hos os, men grænseoverskridende for nogle jægere. Nu skal det jo ikke være så alvorligt alt sammen, og Pumba tager jo ikke skade af et par ugers sjov om året.
Tid til aftenhygge
Det sker alt for ofte, at jeg ikke får sat mig ned om aftenen. Jeg ser derfor heller ikke tv særligt tit. Men i aftes tog jeg mig tiden og satte mig med fjernbetjeningen. Så var der bare ikke noget på vores få kanaler, som jeg havde lyst til at se. Det blev derfor igen til Børsen, lidt julelys og en tjekliste til de sidste ting, der skal klares før jul.
Nøddeblanding hjembragt fra Skotland blev hældt i en krukke sammen med grønne rosiner indkøbt i Malmø. Dejlige lækkerier som er sundere end så meget andet lækkert.
En god veninde har tidligere lavet nisser, som hun solgte. Jeg har mange par! De er så kære, og jeg har dem i mange forskellige farver, så de passer til de forskellige rum. Og med krøllede huer, strittende huer, huer i top med og uden pynt.
Det blev en hyggelig aften uden tv!
In the best tradition
Således er overskriften til min opskrift på julemiddag. Min opskrift stammer fra Good Housekeeping 1975. Da var jeg Mother’s Help i London, hvor jeg også holdt både jul og nytår.
Langt de fleste juleaftener, som jeg har lavet mad til, har foregået efter denne opskrift. Den bliver ganske vist fordansket, for vi spiser hjemmelavet rødkål og brune kartofler til. Vi får altid ALTID rosenkål og små pølser omviklet med bacon til. Hvis jeg har været i England inden jul, købet jeg pølser med hjem derfra, ellers bliver det cocktailpølser, der omvikles. I år har jeg så 2 pakker færdigerullede pølser med hjem fra Edinburgh. De ligger i fryseren og venter på jul sammen med kalkunen.
Opskriften på kalkun er ret sjov, for den omhandler kalkuner fra 12 lb til 24 lb, altså op til næsten 11 kg. Det er mange år siden, jeg har set en så stor kalkun til salg herhjemme.
Kalkunen er ikke fyldt indeni, derimod er der et utraditionelt fyld mellem brystkød og skind. Fyld der består af fedtstoffer, citron, persille, daggammelt brød, salt og peber. Jeg blander det efterhånden uden opskriften. I modsætning til opskriften fra England, hvor man tager baconen af, fletter jeg bacon over hele fuglen og lader det sidde under hele stegningen.
Fuglen bliver så smuk, og den smager fantastisk. Og det bliver sovsen også.
Den skønneste julehåndmad
I går morges tog jeg på shopping i Malmø. Nej, ikke den slags med fancy butikker med tøj og julepynt. Næh, det var en meget praktisk anlagt shoppingtur med ankomst hos Willy:s i Emporia lidt før kl 7 morgen. Ja, på en søndag – og det funker!
På det tidspunkt har man butikken for sig selv, også Ica, som ligger ved siden af og også åbner kl 7, havde ikke andre kunder.
Foruden de sædvanlige ting kom der diverse juleprodukter i kurven. Blandt andet pepperkakor. Og de indgår i den allerbedste håndmad ved juletid.
Man tager en skive brød af surdej, smører den godt med blå Castello, og så lægger man disse brunkager ovenpå. Det er så lækkert!
Jeg ved ikke, om man gør det i Sverige, men jeg er blevet inspireret af svenske kolleger, som serverede pepperkakor med cremet blå ost på. Man kan endda få den blå ost i tube til formålet. Det smager altså også godt!
Måske skal du prøve? Du vil ikke fortryde det! Men husk at spise din mad, straks efter. Kagerne bliver bløde ved mødet med osten. Velbekomme!