Aktiv dag i køkkenet

Aktiv dag i køkkenet

Aktiv dag i køkkenet i går, naturligvis efter en aktiv dag i køkkenhaven og omgivende natur. Det hænger sammen for øjeblikket.

Aktiv dag i køkkenetDer er så meget frugt nu, og jeg plukker ribs og solstik og laver gele af begge dele. Jeg leger også med lidt valnødder, noget nyt og spændende, jeg tester valnøddesnaps, som har år på bagen, og smager det til. Og jeg bager brød, for friskbagt brød hører sig til test af nyt sylt.

Aktiv dag i køkkenetDen gamle ruhår og plejehunden #verdensbedstesputnik er med, når der plukkes i kurve og baljer, og gæsten elsker frugt. Det tror man ikke lige om en lille muskelhund, men der smaskes højlydt omkring mig i solstik- og hindbærbuske.

Hindbærrene er Autumn Bliss, så de bliver ved med at give frugt indtil frosten, og snart starter brombærrene. Det er en travl tid!

Aktiv dag i køkkenetHænderne blev ømme og misfarvede i går, og i dag må blive en dag med mindre håndarbejde.

Hindbærtærte med tosca

Hindbærtærte med toscaDet er igen blevet hindbærtid, og derfor tiden at jeg deler en opskrift på en meget lækker hindbærtærte. Billedet her yder den ikke stor respekt, for dels er den lavet af hindbærrester, dels er den bagt for hårdt. Den smagte nu godt alligevel.

Hindbærtærte med tosca

 

I hindbærtiden samler jeg de største og flotteste bær, som jeg lægger i bakker og fryser ned enkeltvis. De samles så løstfrosne i en pose specielt til disse bær. Så kan jeg nemlig tage dem op, når jeg har behov for dem til tærte i den mængde, der er behov.

Opskriften er ca 12 år gammel og i en nusset hard copy taget af et opskriftskort fra Bo Bedre. Som altid har jeg revideret lidt i opskriften for at gøre den lettere eller billigere.

Til dejen:

125 g smør

180 g mel

40 g sukker

2 spsk vand

Smørret smuldres i sukker og mel, og dejen samles med vandet. Tryk dejen ud i en smurt tærteform på ca 24 cm. Stil den i køleskabet en halv time, mens du laver toscaen. Tænd ovnen på 200 grader.

Tosca:

100 g smør

70 g mandelflager, splitter, eller lign.

125 g sukker

2 spsk mel

2 spsk mælk

1 tsk vanille, hvis du har det.

Bland ingredienserne i en gryde, men vent med vanillesukker til efter kogning. Kog det op et par minutter og tag det fra varmen.

Hindbærtærte med toscaPrik tærtebunden med en gaffel og forlag den midt i ovnen. Lad den køle af.

Hindbærtærte med tosca

Ca 300 g hindbær af de store flotte løstfrosne lægges nu i en plastpose med 2 spsk kartoffelmel. Det blandes godt sammen, og placeres pænt på den forbagte tærtebund.

Hindbærtærte med tosca

Fordel nu toscamassen over og bag tærten i midten af ovnen i ca 20 min. Lad den køle lidt af. Selvom formen er smurt, kan det være vanskeligt at få tærten ud. Jeg har en form med løs bund, som det oftest er bedst med.

Jeg serverer tærten enten med creme fraiche, eller med en skål vanilleis og hindbærsorbet. Velbekomme!

Glæde over haven midt i angrebet

imageNu skete det, som jeg har frygtet de seneste 6 år. Dræbersneglen er nået til min have.

For ca 6 år siden besøgte jeg naboen med ældste barnebarn. Hun ville ikke gå på græsset, fordi der var så mange dræbersnegle.  Og de var alle vegne, hang på jordbær- og kartoffelplanterne, og de lå overalt på græsset. Det var så klamt.

I mellemtiden har jeg fulgt deres trampen over mark og eng, ad markveje, og nu angriber de min have. Første dag var der to, der gik nogle dage, så kunne jeg tage syv, og i dag har jeg så hakket 24 over.

imageJeg havde sådan håbet, at vores mange vinbjergsnegle, som igen lægger æg i stien i køkkenhaven, kunne holde dræbersneglene ned, men de har brug for min hjælp. Så jeg går tur i haven udstyret med en gammel kontakter, som ikke er god til det oprindelige formål, og den bruger jeg til at afslutte dræbersneglenes ødelæggelse.

imageMen jeg husker stadig på at glæde mig over skønheden, som haven giver. Koreakornellerne er afblomstrede, men det er ikke længe siden de begge strålede.

Hvide bede i haven

Hvide bede i haven

Jeg holder meget af mine hvide bede i haven. Hvidt er ikke bare hvidt, og når man i områder kombinerer forskellige hvide nuancer, der blomstrer samtidigt eller afløser hinandens blomstring, så synes jeg, det er smukt.

Hvide bede i haven

I min have er der forskellige områder af begge typer, og så er det vigtigt efterhånden at soignere, så der ikke som ovenfor står store brune koste, som tidligere var hvide. De skal klippes af, så bedet fortsat ser pænt ud.

Hvide bede i haven

 

Et andet sted er der hvide klatrende roser sammen med buskroser. De klatrende har selskab af en blå clematis, Prince Charles. De hvide metalsøjlen passer fint ind, og inden længe springer De hvide palmeliljer ud i området.

På besøg hos Anne Karrebæk

Besøg hos Anne Karrebæk

I weekenden var jeg på besøg hos kunstneren Anne Karrebæk. Vi har kendt hinanden i mange år gennem en fælles veninde, og jeg har købt flere af Annes malerier.

Anne spænder meget vidt i sine malerier. Selv har jeg hendes meget store og  meget farverige billeder, og der går ikke en dag, uden jeg nyder dem.

Besøg hos Anne Karrebæk

Anne maler nu fra sit sommerhus på Sjællands nordkyst, og det afspejler sig naturligvis i hendes charmerende malerier, hvor naturen spiller en stor rolle, om det er blå/grønne havbilleder eller efterårsbilleder med naturens smukke eftersløv. Men Anne maler også stadig de store farvespækkede malerier og portrætter, hvor hun fanger mennesket med det, der synes som ganske få strøg.

Det var dejligt at se Annes malerier igen og se de omgivelser, som de bliver til i.  Jeg faldt selv for denne sødeste lille rødkælk.

Besøg hos Anne Karrbæk