Nemme koldthævede boller

image

At bage med børnebørnene er det hyggeligste. Så er det fint at benytte den dej, der skal formes som boller med hænderne og efterhæve. Det nyder børnene, og det nyder jeg. Og forældrene er glade, når børnene stolte viser  posen med deres egne boller, som kan tages med hjem.

Men  når jeg bager til dagligt, bliver det den koldthævede udgave. Jeg lægger dejen om morgenen og bager om aftenen, eller jeg lægger dejen om aftenen og bager om morgenen.

Opløs 1/2 pakke gær i 5 dl koldt vand. Tilsæt 1 dl solsikkekerner, 1 tsk salt og 5 dl grahamsmel. Rør til det er en lind masse. Tilsæt så 3 dl hvedemel. Man skal stadig kunne røre det med en grydeske.

(Et alternativ til de 5+3 dl mel er 4 dl rugmel+4 dl hvedemel. Bollerne passer så bedre til pålæg).

Sæt skålen i køleskabet tildækket med plastfolie.

Næste morgen tændes ovnen på max på almindelig ovnvarme. Læg bagepapir på en plade, tag to spiseskeer og sæt med dem 3 rækker a 4 boller ud på pladen. Jeg gør bollerne våde ved at dryppe dem med vand fra hanen på hænderne.

Sæt pladen ind på mellemste hylde i ovnen, og skru straks ned til 200 grader. Efter 15-20 min er der friske boller. Jeg trækker hele bagepapiret over på en rist, og når bollerne er kølet en smule af, sætter jeg dem direkte på risten og lægger et rent viskestykke over.

Bollerne bliver ikke altid meget høje, men de er saftige og gode.

Velbekomme!

image

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *