Tærte af rester

image

Jeg er vild med grøntsagstærter. Man kan sagtens gå ud og handle ind til de vildeste tærter, men jeg synes, at det er sjovest og mest udfordrende at lave en tærter af de rester, som køleskabet gemmer.

I julen fylder de fleste køleskabet med mange ting, som ikke når at blive brugt. I mit tilfælde havde jeg totalt overdimensioneret behovet for rosenkål, og der var også brugt færre cherrytomater end forudset. Så de blev basis for min tærte i weekenden.

Opskriften er baseret på bladet Sæson, nr 3 2011. Da begyndte jeg at lege med grøntsagerne.

Tærtebunden består af

75 g grahamsmel, 75 g hvedemel og 1/2 tsk salt blandes. 75 g smør lægges heri og skæres i mindre stykker ned i melblandingen.  Det hele smuldres sammen. Dejen samles så hurtigt med en smule vand, jeg sætter hånden under den kolde hane for at samle det nødvendige vand. Normalt vil man så lade dejen stå koldt en times tid, men jeg flader den straks ud i en kvadratisk form på 23 x 23 m. Jeg trykker med håndfladen, fingrene og bagsiden af en spiseske. Herefter lader jeg den stå i køleskabet, mens jeg laver fyldet.

image

Fyldet til tærten varierer jo efter køleskabets indhold, men jeg starter med den flydende del.

Man blander i en skål 3 æg, 100 g feta i tern (jeg køber den hvide ost i blok og skærer selv), salt og peber, 2 dl creme fraiche. Creme fraiche var der ikke i mit køleskab den dag, så jeg hældte i stedet 1 dl sødmælk i.  I massen blandede jeg så de 300 g cherrytomater skåret i halve og så mange rosenkål, som fyldet kunne trække, også skåret i halve.

Tærtebunden skal forbages ca 12 min ved 200 grader. Inden den kommer i ovnen,  prikker jeg den med en gaffel (jeg har prøvet at glemme det, og det gjorde ikke noget. Jeg prikkede den bare efter forbagningen).  Så lægger jeg et stykke bagepapir på den og fylder den op med tørrede gule ærter. Dem købte jeg en gang på tilbud, og de fungerer gang på gang. Hæld dem i en pose, når de er kølet af.

 

image

Når bunden er bagt og kølet en anelse af, hældes fyldet i. Fordel eventuelt de større dele let med en gaffel.

Nu skal der 75 g reven ost over, inden tærten stilles i ovnen. Denne gang havde jeg et stykke Gouda, andre gange er det Danbo, og jeg har også prøvet at strimle skiveost.

Til slut bages tærten ved 200 grader i midten af ovnen i ca 25 min.

Tærten er rigtig god som tilbehør til en rest kød, men jeg har også serveret den som tilbehør til varmtrøget laks.

Velbekomme!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *