Sensommer

Sensommer

Der er så megen skønhed i den danske sensommer. Jeg er vild med den måde hortensiaen ændrer farverne fra lysende rød , blå eller hvid til grønlige toner. Og selvom det er et tegn på lukketid i haven, så er det også en tid, hvor der høstes.

Sensomme

Hindbærrene giver stadig, så både de og nu også brombærrene plukker jeg af hver dag og lægger bærrene i fryseren.

I går var også den tidligste nøddebusk klar til høst. Det er jo vigtigt at komme før egernet til de nederste grene, som jeg kan nå. Så må de, der er god til at klatre, tage de øverste. I år skal høsten lægges i det renoverede kølige rum sammen med anden høst fra køkkenhaven. Der kan musene vist ikke snuppe mit guld, som de gjorde sidste år.

Sensommer

Milles boller

Milles boller

Mit ældste barnebarn er 12 år. Hun er vild med at bage, og vi har bagt sammen, lige fra hun var ganske lille, ligesom jeg nu også bager med hendes små brødre. Nu bager hun selv, både her og hjemme.

Hun har introduceret nogle gode boller, som er utroligt lette at lave. Hun havde ingen opskrift, men jeg skrev den ned, og den kommer her.

1 pakke gær

3 dl lunkent vand

1 tsk salt

1 spsk olie (jeg bruger rapsolie)

400 g mel, noget af det kan være groft mel

Lidt æg

Gæren opløses i lidt af det lune vand med saltet. Resten af vandet tilsættes med olien.

Næsten al melet tilsættes ad flere omgange under omrøring. Der tilsættes under æltning mere mel, hvis dejen er for fugtig.

Milles bollerForm 15 boller, de ser små ud, men dejen hæver godt. Sæt dem på en bageplade og lad dem hæve 1/2 time. Pensl dem med lidt æg iblandet vand. Drys evt med sesamfrø. Bag dem så i en varm ovn ved 200 grader i ca 12 minutter. Lad dem køle af på en rist.

Velbekomme fra Mille og farmor!

En anden slags have

En anden slags have

 

I går var jeg til fødselsdagbrunch hos fantastiske mennesker, som bor i fantastiske omgivelser. Jeg er vild med deres stil, og den passer så godt til dem. Den kan bedst beskrives som shabby chic, og selvom alt ser tilfældigt ud, så ved jeg, at intet er overladt til tilfældighederne.

En anden slags have

 

Haven er så smuk, gammel og tæt, høj og med mange franske indslag. Jeg har prøvet at gøre noget af det, som udleves så gennemført i denne have. Har ladet en rose vokse vildt op i træerne, men det så bare rodet ud i min have. Her er det charmerende og yndigt, når drivhuset og pavillonen er overgroet, og man skal ind i dette vildnis for at se perlerne.

En anden slags have

Jeg er så tiltrukket af denne form for have, men får knopper, hvis ikke alt står skarpt og snorlige i min egen have.

Men for pokker en oplevelse det var igen at gå på opdagelse i denne skønne have, hvor intet står snorlige.

En anden slags have

Iris kan være hårdt arbejde

Iris kan være hårdt arbejdeJeg er slidt i dag! I sidste uge aftalte ældste barnebarn og jeg at gå efter hendes ide: de meget tætstående iris skal væk fra deres bed, der skal flyttes lidt om, og så skal der plantes hvide lavendler.

Det var nu lettere aftalt end gjort. Jeg forsøgte, men kunne ikke så meget som stikke min fine damespade i de tætpakkede iris. Jeg forsøgte ad flere omgange, men måtte give op.

I går prøvede jeg så igen, denne gang efter et regnvejr, som jeg håbede havde gjort jorden løsere, og med den meget gamle græskantstikker, som jeg ellers bruger til at hakke dræbersnegle med.  Skulle andre komme i samme situation, kan jeg anbefale at inddele det tætpakkede rodnet op i firkanter med en kanthakker. Så kan de løsnes med en spade, og firkanten kan løftes ved at holde i den grønne top.

Iris kan være hårdt arbejdeFøj, det var et hårdt arbejde, men heldigvis gik jeg ikke ned på udstyr, så jeg kunne køre affaldet væk med minilæsseren. Det lettede opgaven. To og et halvt læs blev det til.

Iris kan være hårdt arbejde

Jeg forsøgte også at komme snerlerne til livs, som jeg gjorde det for 15 år siden, da jeg renoverede bedste. Men de er genstridige. Jeg glæder mig til at komme videre med det lille stykke jord.

Iris kan være hårdt arbejde

Grøntsagshøst inden regnen

Grøntsagshøst i den regnen

Ældste barnebarn tilbringer sin sidste ferieuge her, og hun elsker ligesom sine brødre at hjælpe til. Hun har før hjulpet med løghøsten, så hun er en garvet børnearbejder. Vi havde lidt travlt på grund af den annoncerede regn. Rødløgene var taget op til foreløbig tørring et par dage før, så de var klar til at køre væk og lægge i kasser. Det gik fint.

Grøntsagstærter inden regnen

Kartoflerne skulle også graves op og lægges mørkt og koldt. Det er mange år siden, jeg har gjort det, fordi jeg har været så sent på den, at der var gået orm i dem. Vejret var perfekt til det, med den varme vi havde i går. Og jorden, som var gennemgravet, var i år ikke som cement, men dejlig at grave i. Så med en god hjælper gik det som en leg.

Nu er det så spændende, hvor længe vi har kartofler til, og hvordan det går med opbevaringen. Rødløg dyrker og høster jeg hvert år i en sådan mængde, at jeg ikke har behov for at købe løg i årets løb.

De skønneste muffins

De skønneste muffinsSomme tider skal man hurtigt bruge en rigtig god opskrift på noget, man ikke tidligere har lavet. Det skete i mit tilfælde med muffins. Jeg var så heldig, at en sød veninde  sende mig en opskrift på muffins, hun har benyttet. Den er oprindeligt fra et sted på nettet, og den er lavet lidt om.

150 g stuetempereret smør

250 g rørsukker

3 æg

2-3 modne bananer

4 spsk mælk

2 tsk vanillesukker

80 g kokosmel

200 g hvedemel

2 tsk bagepulver

Smør, sukker og æg samles i en skål, hvor det med stavblender blandes godt. Bananerne moses let med mælk i en dyb tallerken og hældes i skålen med massen, hvorefter der blendes igen, til massen er ensartet.

De skønneste muffinsKokosmel, vanillesukker, mel og bagepulver vendes nu i den flydende masse.

De skønneste muffinsNu fordeles al massen i 12 muffinforme. Jeg kan allerbedst lide dem, jeg køber i Rema1000, de kan holde på kagen, så den ikke falder sammen, og de er tilpas høje.

De skønneste muffinsBag dem i en forvarmet ovn på 180 grader i ca 10 min.

De skønneste muffinsDisse muffins er lette at lave, de smager skønt, de holder sig godt, og så kan de fryses og tages op efter behov uden at blive mindre gode.

De kan naturligvis også pyntes, som det er så moderne at gøre. Jeg kan dog bedre lide dem uden.